понеделник, 23 Септември 2019 10:58 ч.

Смартфонът ще ни казва кога идва рейсът

120 нови автобуса тръгват по маршрутите на 13-те спорни линии
16.01.2018   |   08:39
Прочетена: 1430   |
Коментари: 0
Смартфонът ще ни казва кога идва рейсът

Сагата с 13-те линии на градския транспорт, която община Пловдив изготви и възложи, вече е на финалната права. Процедурата бе многократно обжалвана, но всички възражения вече са отхвърлени. Срокът за подаване на оферти изтече в неделя, а вчера започна работа по самата процедура. Желание за участие в процедурата е заявил само един участник - консорциум между основните превозвачи в града.   

„Това са линии, които бяха с изтекли договори и не бяха включени в системата за управление от центъра за мобилност. Те не бяха видими и на таблата по спирките. Новите автобуси ще бъдат с изключително високи показатели, които да гарантират качеството на услугата в Пловдив. Колите трябва да отговарят на стандарта “Euro 6”. Залагаме изцяло на нови автобуси. Средствата, които са необходими за въвеждане на съответните автобуси в системата за управление, са за сметка на изпълнителя“, поясни кметът Иван Тотев.  

След приключването на процедурата по улиците ще тръгнат 120 нови автобуса. Тогава в Пловдив няма да има по-стари автобуси от "Еuro 5", което има пряко отношение към комфорта на пътниците и отделените вредните емисии.  

От местната управа подготвят и няколко допълнителни промени, които да направят все по-предпочитан градския транспорт. Веднага след като всички автобуси бъдат вкарани в електронните табла, ще започне работа по създаването на мобилно приложение с разписанието им.  

Други важна промяна засяга маршрутите и разписанието на градския транспорт. От 1 февруари автобус 93 ще води до индустриалната зона край село Радиново, като ще има спирки на заводите „Маджаров“, „Либхер“ и в самото село. От 15 февруари линия 113 ще се движи и по улица „Остромила“, а линия 9 ще вози пътници до индустриалната зона в ЖР „Тракия“.

Нова градска линия ще вози пътниците от гарата до летището. Тя ще има само две спирки. „Надяваме се още на сесията на 31 януари да предложим на Общинския съвет да утвърди такава автобусна линия. Полетите се увеличават постоянно, това е единственото летище в ЕС, до което няма градски транспорт“, коментира Тотев и подчерта, че и тази процедура трябва да мине през ЗОП.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...