вторник, 28 Януари 2020 16:48 ч.

Сопот бди за сечта в Боровата си гора

Преди да започнем лесоустройствените дейности, с членовете на сформирания комитет ще огледаме всяко маркирано дърво, заяви директорът на Горското Златю Кличев
17.01.2018   |   20:12
Прочетена: 1006   |
Коментари: 0
Сопот бди за сечта в Боровата си гора

Граждани ще контролират провеждането на сеч в Боровата гора над Сопот. До това решение стигнаха вчера кметът на общината Деян Дойнов, директорът на Държавно горско стопанство - Карлово - Златю Кличев и десетки граждани на Сопот. Всички те участваха в общоградско събрание, свикано по инициатива на Деян Дойнов и Златю Кличев във връзка с предстоящите дейности в гората над Сопот.

Специалисти от Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, и Лесозащитна станция - Пловдив, коментираха пред събранието необходимите мероприятия за поддържането на горите. В срещата участваше началникът на Районна служба за Пожарна безопасност и защита на населението Тоньо Чалъмов.

Всяка сутрин се разхождам в гората, виждам много маркирани дървета, сподели пред събранието Костадин Белов от Сопот. Според него част от тях били здрави и не би трябвало да бъдат премахнати.

Същото мнение сподели и Митко Панов. Граждани бяха готови да покажат снимки, направени с телефоните. След сечта ще има ли залесителни мероприятия, попита настойчиво Манол Атанасов.

Лесоустройственият план на Боровата гора в Сопот е бил приет през 2013-2014 година, стана ясно в хода на събранието. Преди това е имало обществено обсъждане, на което гражданите са си казали думата за предстоящите лесоустройствени мероприятия. Искам да видя протокола от това обществено обсъждане, настоя заместник-кметът на Сопот Николай Новаков.

Край всяко населено място има гора, най-често тя е любимо място за разходка на неговите  жители и затова е много ценна, коментира Златю Кличев. Той припомни, че през изминалите две години отгледни сечи, които целят оздравяването на горите, са проведени в Апостоловата гора край Карлово и в масива Острица край Клисура.

И в двата случая, въпреки че е имало приет преди време лесоустройствен план, ръководството на  Държавните горски стопанства в Карлово и Клисура са обсъждали предстоящите дейности с гражданите. Смятам, че такива обсъждания са много полезни и за нас, и за гражданите, заяви Златю Кличев.

Боровата гора над Сопот е с площ 355 декара. През периода 2013-2014 с приетия тогава лесоустройствен план са очертани два терена с площ 244 и 111 декара. Според парцела, в който се намират, определените за сеч дървета  са били маркирани съответно със синя и оранжева боя.

Просека с широчина 10 метра ще отдели гората от вилната зона, нейното оформяне предвижда изсичането на дърветата и разораването . Това е противопожарна мярка, обясниха специалисти от Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, които също участваха в събранието.

Аз съм на страната на гражданите, както съм и на страната на гората, която трябва да се развива и расте здрава и силна, коментира пред сопотненци Деян Дойнов. 

Петър Маринов, Манол Атанасов, Костадин Белов и Митко Панов заявиха желание да бъдат членове на гражданския комитет, който ще контролира дейностите в Борова гора. В най-скоро време заедно ще отидем в гората, ще оглеждаме маркираните дървета едно по едно, заяви директорът на Държавно горско стопанство - Карлово Златю Кличев.

Заедно ще обсъдим дали то подлежи на сеч, или не. Когато фирмата, която ще извършва сечта, бъде избрана, ще представя хората от този граждански комитет на нейното ръководство, за да  продължи контролът на гражданите, обеща Златю Кличев. /Марица.бг

Сопот бди за сечта в Боровата си гора

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...