сряда, 19 Февруари 2020 00:39 ч.

Сопот чества 158 години от рождението на ген. Вазов

08.01.2018   |   18:40
Прочетена: 319   |
Коментари: 0
Сопот чества 158 години от рождението на ген. Вазов

Филм, посветен на живота на ген. Георги Вазов, създадоха заедно ученици от Сопот и историци от къщата-музей „Иван Вазов. Филмчето е посветено на 158 години от рождението на ген. Георги Вазов, която се навърши на 5 януари.

Годишнината бе отбелязана с  изложба от лични вещи, писма, снимки и документи на ген. Георги Вазов, които музеят в Сопот пази, както и с Урок по родолюбие, инициатива на местната власт, чието начало бе дадено преди две години.

Приветствам инициативата на учениците от СУ „Иван Вазов” и къщата-музей в Сопот да отбележат 158 години от рождението на ген. Георги Вазов с това видео, заяви доц. д-р Григорий Вазов, пряк потомък на Вазовия род. Дори само по едно изречение от него да запомнят сега децата, след години то ще ги накара да погледнат по-задълбочено към живота и делото му, каза още той.

По време на Урока по родолюбие слово за ген. Георги Вазов произнесе писателят Иван Гранитски.

Участниците в проявата положиха цветя на паметника на героя от Балканската война.

Ген. Георги Вазов е един от строителите на Българската армия след Освобождението. Неговото участие в Балканската война е забележително. На 12 март 1913 г. вечерта генерал-майор Георги Вазов - началник на българските войски, обсаждащи Одрин в източния сектор, издава своята забележителна заповед № 2887 за атака и овладяване фортовете на крепостта. Тя е останала в  историята: ”Трябва да се помни, че в тази нощ е необходимо да се реши съдбата на Одринската крепост. Връщане назад няма!  Противникът трябва да бъде сломен! Напред ни чакат слава и мир, назад - безчестие и смърт!". 

През 1913 година е назначен за министър на войната. До края на живота си той оставя десет монографии, посветени на военното изкуство и спомени за Съединението,  Балканските войни и походите  в Средна Азия.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...