вторник, 20 Март 2018 23:12 ч.

Спасиха пениса на 6-годишно момче с тежък дефект

Хапето ходело по малка нужда като момиче, сложната интервенция се прави само на две места в България
16.02.2017   |   12:35
Прочетена: 2984   |
Коментари: 7
Спасиха пениса на 6-годишно момче с тежък дефект
Снимка: Проф. д-р Пенка Стефанова

Лекарите от Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги” оперираха момченце с вродена аномалия на половите органи. 6-годишният пациент е бил с хипоспадия - дефект на уретрата, при който отворът вместо на върха на пениса се намира на друго място.

Заради това момченцето е ходело по малка нужда като момиче. По време на операцията на детето е била направена сложна пластика, така че в бъдеще то да има нормален живот.

„Ако това момченце бъде оставено без операция, когато порасне, няма да бъде пълноценен мъж. Тази операция е висш пилотаж в детската хирургия, тъй като всеки милиметър е от значение”, обясни пред „Марица” началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова. Подобни операции се правят единствено в УМБАЛ „Свети Георги” и в Детската урология в София.

Те са изключително сложни, защото при голяма част от пациентите има и изкривяване на пениса. Така че лекарите първо изправят члена, след което правят новата уретра. Хирургичните интервенции продължават между 2 и 5 часа.

Проф. Стефанова разказа, че още в Древна Спарта са правили изкуствена хипоспадия. Тогава с нажежено желязо между тестисите са пробивали дупка в уретрата, за да изтича спермата.

Според световната статистика 2% от всички новородени се появяват на бял свят с аномалии. В много от държавите в третия свят липсват детски хирурзи и бебетата с вродени аномалии нямат шанс да живеят.

Само 0,1% от двата процента деца с малформации се нуждаят от спешна оперативна намеса, като в противен случай със сигурност умират.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4438
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...