сряда, 19 Февруари 2020 02:18 ч.

Спряха парите на бизнеса за нова техника

24.06.2014   |   19:22
Прочетена: 1394   |
Коментари: 0
Спряха парите на бизнеса за нова техника

Заради множество нарушения, някои от които граничат с престъпление, е отменено класирането по процедурата за технологична модернизация на фирмите по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата на извънредна пресконференция.

 

Решението може да се отрази и на одобряването на парите за бизнеса за следващия програмен период - 2014 - 2020 г. Това е пореден скандал с еврофондовете, след като Брюксел вече спря частично парите по програмите "Околна среда" и "Регионално развитие".

 

Програмата за модернизация на бизнеса вече се разследва от ДАНС и прокуратурата. Уведомена е била и Европейската комисия, а експерти от Европейската сметна палата ревизират плащанията. След разкрити "топли" връзки на оценители, бизнес и консултанти е прекратено сключването на договори със 142 фирми за общо 97 милиона лева, колкото е бюджетът по мярката за технологична модернизация на предприятията. Фирмите са били одобрени през май, но за нарушенията става ясно чак сега, след повече от 100 сигнала и жалби от отстранени фирми. Сигналите продължават да валят, стана ясно днес.

 

Така се стига до проверка, която разкрива сериозни нарушения и погазване на правилата. Засечен бил и телефонен разговор между оценител и бизнесмен, кандидатстващ за пари, но подробности по случая не бяха дадени. Оценители са давали повече точки за своя фаворит, без да има основание за това. Според Милушева обаче политически натиск за класирането на определени проекти нямало.

 

В крайна сметка от икономическото министерство са решили да се справят с проблема радикално - отрязали са от договори всички фирми. Освободените 97 милиона лева ще бъдат прехвърлени по други мерки от програмата, като иновации и енергийна ефективност. С тях ще се финансират основно проекти от т.нар. резервни списъци, които се правят от чакащи фирми с годни проекти, за които парите по програмата не стигат. Но дори и това прехвърляне да бъде направено, България не спасява автоматично средствата. Договорите за тях трябва да бъдат сключени до 30 юни, иначе ще трябва да ги върнем обратно на Брюксел.

 

Така фирмите се оказват в патова ситуация - те имат точно 7 дни, за да придвижат всички свои документи. На въпрос на в. "Сега" дали администрацията ще успее да се справи с този невъзможен срок, Милушева заяви: "Надявам се, да". По думите й чиновниците ще работят дори и в почивните си дни, за да успеят да се вместят в него.

"Искахме да угодим на бизнеса с ясното съзнание, че нямаме достатъчно пари по мярката", обясни Милушева. По думите й интересът към покупката на машини е бил огромен - подадени са били 1200 проекта за над 730 милиона лева, при положение че парите ще стигнат за не повече от 150 проекта. "До тук се стигна не само защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат, разбира се, наказани за това, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения. Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни", каза още Милушева.

 

Макар от класирането на фирмите досега да е минал близо месец, наказани няма. "Но виновни има и те ще да си понесат отговорността", каза Ели Милушева. Каква точно ще бъде отговорността и дали виновните оценители ще запазят мястото си, не е ясно. В момента около 40 души от Министерството на икономиката се занимават с оценяването на проекти.

 

"Това е безобразие, скандално е и е прецедент. Ние няма да оставим нещата така", заяви за в. "Сега" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му заедно с другите бизнес организации - Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлената палата, в идните дни ще бъде обсъдена реакцията по случая. "Парите са спрени, защото някой не си е свършил работата и това със сигурност не са фирмите", категоричен бе той.

 

От Асоциацията на консултантите по европейски програми заявиха пред в. "Сега", че приемат решението "със смесени чувства". От там казаха, че са предложили на министерството да направи преоценка на проектите заради сигналите за нарушения.

 

"Не очаквахме, че ще се стигне до решение за прекратяване на схемата. Но е разбираемо да се вземе крайно решение, тъй като е по-сигурно, че няма да се стига до финансови корекции и загуба на средства", заявиха от асоциацията. От там допълват, че спирането на схемата ще има "възпитателната роля, защото тези, които са направили нарушенията, ще знаят, че има правила, които не трябва да се прескачат, и граници, които не могат да се преминават".


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...