неделя, 19 Януари 2020 03:49 ч.

Срязани укрепления убили Пеньо на гара Тодор Каблешков

Глобата от 15 000 лв. за инцидента беше отменена, не е наложена на точната фирма
28.12.2017   |   19:15
Прочетена: 2033   |
Коментари: 0
Срязани укрепления убили Пеньо на гара Тодор Каблешков

Металните укрепления на стоманобетонните греди на строящия се надлез до жп гара Тодор Каблешков са били срязани и това е причината една от тях да рухне и да убие работника Пеньо Апостолов. Гредата се срути на 28 юли т. г. и затисна 30-годишния мъж от Шишманци, а братовчед му Йосиф Хамбарлийски /на 22 г./ от Раковски, беше ранен. Причината за трудовата злополука става ясна от решение на Пловдивския районен съд, с което глобата от 15 000 лв. на фирма „Порр Бау Гмбх - клон София” е отменена. Тя е наложена от Инспекцията по труда и е за неспазване на Закона за безопасни условия на труд.

Тази фирма е избрана за изпълнител на обекта и нейни работници монтирали укрепителни железа, предназначени да придържат напрегнатите стоманобетонни греди. За част от строителните работи по надлеза от дружеството наели подизпълнител - фирма „Софстрой Инвест” ЕООД. Загиналият и раненият работник били нейни служители и работели на строежа в деня на трагичния инцидент. На място веднага били изпратени трудови инспектори, които направили оглед и установили, че по падналата греда има срязвания. Били разрязани именно елементите, които би трябвало да я пазят от срутване и разместване. Техническото им наименование е „фусове”. Като причина за срязването техническият ръководител на „Софстрой инвест” ЕООД изтъкнал нуждата от полагане на хидроизолация, а от „Порр Бау Гмбх - клон София” заявили, че именно за тези „фусове” е била заварена подсигурителна арматура, която е трябвало да спъне гредите.

Въпреки така установените факти наказателното постановление било издадено на фирма „Порр Бау Гмбх - клон София”, която в този ден не е работила на обекта и в този смисъл се явява грешен адресат. При това по нейни указания са били поставени срязаните впоследствие укрепления. Друго основание за отмяна на санкцията е липсата на точно описание на извършеното нарушение и на дата.
Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Административния.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...