петък, 19 Януари 2018 15:21 ч.

Ставаме град за хората - прекрояват из основи устройствения план

Пловдив се променя и ОУП трябва да бъде съобразен с новите реалности, категорични са гилдиите
11.01.2017   |   15:51
Прочетена: 2929   |
Коментари: 9
Ставаме град за хората - прекрояват из основи устройствения план

През 2017 г. се навършват 10 години, откакто Пловдив има свой Общ устройствен план. В самия План е заложено през тази година да му се направи цялостна ревизия. Затова община Пловдив вече има готовност със задание, което ще актуализира Плана. Двете гилдии - архитекти и инженери - споделят намерението на общината за актуализация на ОУП. Според експертите обаче не е редно наличните материали да се ползват директно като инструмент за новото проектиране. Затова те излизат със свои становища как Заданието да се разшири, да се коригира и да се допълни в някои пунктове.


Пловдив беше сред първите градове, който получи новия си ОУП още през 2007 г. Този документ е от основно определящо значение за бъдещото развитие на града. Но оттогава са минали доста години, а според ЗУТ би трябвало всяка година кметът на общината да внася в Общинския съвет доклад за това как върви развитието на града и доколко изработеният План съответства на динамиката и развитието му.

„В биографията на Пловдивския общински съвет няма документ, че Планът се нуждае от промяна, коментира арх. Антоанета Топалова - т.е. общинската администрация е считала, че Планът съответства на бъдещото развитие на града”. Което обаче не е така!

Междувременно в Националната методология на пространственото развитие се въведе изискването за развитие на градските структури да се разработват Концепции за пространствено развитие, които формират концептуални насоки за устройството на населеното място. Пловдив също получи такава Концепция, разработена от „Булплан”.

Всъщност тази Концепция е вложена в основата на новото задание за актуализация на ОУП, подчерта арх. Топалова. Само че според специалистите, независимо че заданието е прието от Общинския съвет, то има още с какво да се допълни, коригира и измени в някои пунктове - констатират гилдиите. Например, едно от нещата, които не би могло да се реализира, а фигурира и в Концепцията, и в заданието е ОУП да се разработи в ареала на близките общини.

Това е абсурдно, твърдят експертите. „Законът е категоричен, че всяка община развива устройствените си проблеми в своите собствени граници. От там нататък амбицията е нереална, а фигурира в документа”, коментира по този повод арх. Топалова.

Друго несъответствие, което експертите забелязват е, че заданието визира отношението към културно-историческото наследство. Да, това е основен и важен момент за града, но в заданието е повторена цялата част от ОУП, т.е. - конкретните обекти с техните зони на влияние. Днес обаче развитието на градовете се базира на новата тенденция и тя се нарича „Градове за хората”.

„Затова целта ни е да се запази цялостната идентичност на града - твърдят архитекти. И в тази връзка по-целесъобразно е да не се избира само една улица, а да се взема предвид цялата зона - примерно това, което е Старият град. Или ул. Гладстон - тук по действащия план се предполага тя да се разшири и да стане транзитна широка магистрала. Само че Гладстон е улица, която носи характера на автентичния град, със своя силует”.

Според проектантите т. нар. защитена зона на културно-историческото наследство трябва да надскочи обхвата на „Древния Филипопол” - това е едно от предложенията.


За учениците

Основното образование в Пловдив трябва да е едносменно, предлагат експертите. Това положение трябва да се заложи при актуализацията на ОУП, смятат те. За да стане това, просто трябва да има налични сгради, т.е. общината да осигури терени за нови училища и то в централните и предимно  жилищни зони на града. "2/3 от учениците са двусменни, а това не е правилно.

Учебната  база се „задъхва”, на дете се падат по 1-2 квадрата двор, а по норматив трябва да има по 30 квадрата. Образованието като система се контролира от общината, време е от там да помислят за новите реалности. Необходимо е да се търсят нови решения, призова арх. Топалова - примерно тук, в града, могат да останат само първолаците и учениците от началните курсове.”Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...