събота, 17 Ноември 2018 15:57 ч.

Стефан Цанев се закичи с "Орфеев венец"

06.06.2012   |   20:19
Прочетена: 5285   |
Коментари: 3
Стефан Цанев се закичи с "Орфеев венец"

Щастлив съм да се окича с Орфеевия венец - наградата на Пловдив, моя любим град, града на моята издателка Божана Апостолова, каза писателят Стефан Цанев от подиума на Летния театър снощи. Той получи престижното отличие за поезия, което по традиция се връчва на старта на форума на книгата под тепетата за шести път. Лауреатът получи златния приз в комплект с 5 000 лева - парите дарява на „Пловдив чете" парфюмерийната фирма „Рефан". Връчиха му ги областният управител Здравко Димитров и спонсорът Ангел Попов. След церемонията на Бунарджика за настроението на публиката се грижеха трио Сопрано, Михаил и Кристина Белчеви и Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

„Пловдив чете" продължава до 11 юни. 42 български издателства, сдружения, Посолството на Анжентина и сайтът plovdiv-online.com са подредили своите издания на главната улица. Така градът от вчера се превърна в книжарница на открито, където автори, книжари и читатели се срещат, общуват, радват се на книгата, четат. Официалният старт даде заместник-кметът Стефан Стоянов на сцената на площад „Стефан Стамболов". Той пожела на добър час на форума, който се подкрепя от общината, поздрави участниците и обяви, че за пловдивските читалищни библиотеки ще бъдат закупени книги на стойност 10 000 лева.

Това е 10-ият уникален пловдивски фестивал „Пловдив чете", чийто организатор и домакин тази година е издателска къща „Жанет 45".Собственичката поетесата Божана Апостолова благодари лично на всички предприемачи в града, които щедро са подали ръка, за да се случи фестивалът. До идния понеделник тепетата ще са столица на родното книгоиздаване. Ще гостуват повече от 100 писатели, които ще представят своите творби, ще се срещат с почитатели, ще раздават автографи.
Повечето от книгите, изложени на щандовете в центъра на града, се продават с отстъпка 20 %, какъвто бе призивът на пловдивското издателство „Хермес" - жест за читателите на цената на ДДС, което плащат издателите. Има издания и за по 2,3 и 5 лева.

Снимка от Евгени Цветков

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...