вторник, 28 Януари 2020 15:20 ч.

Стипендията за отличен успех в училище скача на 60 лева

11.01.2018   |   07:30
Прочетена: 1251   |
Коментари: 0
Стипендията за отличен успех в училище скача на 60 лева

На 60 лева се увеличава размерът на ученическите стипендии за отличен успех. Това става факт от втория срок.

Това е горна граница и училищата ще могат да определят според успеха размера за всяко дете в диапазона от 21 лв. до 60 лева. Разширява се и обхватът на учениците, които ще ги получават, припомня БНР.

Стипендии вече ще получават учениците от 8 клас, а не от девети, както беше до момента. Търсещите или получили международна закрила ученици също вече имат право на тях. До момента получаваха само чужденците. Всички деца със специални образователни потребности имат право да получават различни видове стипендии.

Основният критериx, когато става въпрос за образователни резултати, е успехът. А когато става въпрос за достъп до образование, вече е доходът на член от семейството. Нямаме фиксиран строго определен отличен успех, да речем над 5,50. Училището го определя в зависимост от това какви са учениците, които се обучават там, какви образователни резултати постигат, обясни Грета Ганчева, експерт от Министерството на образованието.

Парите предвидени за ученически стипендии през годината са над 23 милиона лева.

 

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...