неделя, 19 Януари 2020 03:50 ч.

Стойо Вартоломеев: Оптимист съм, децата влязоха в книжарниците

13.01.2018   |   12:13
Прочетена: 871   |
Коментари: 0
Стойо Вартоломеев: Оптимист съм, децата влязоха в книжарниците

Стойо Вартоломеев е управител на издателска къща "Хермес", фирмата има и 13 книжарници в страната. Завършил е българска филология. Преди да се насочи към частния бизнес, е бил за кратко учител в Родопите.След това е бил литератор на свободна практика и радектор в издателство "Хр.Г. Данов"

 

Ваня Драганова

 

- Има ли тенденция хората да търсят по-читави текстове не само в българската, а и в чуждата литература, г-н Вартоломеев?

- Понятието „читав текст” е много субективно.

- Не съвсем, „Престъпление  и наказание” обективно е много читав текст, твърде минималистично казано.

- Аз съм привърженик на тезата, че всеки читател има правото на свой избор, и не деля книгите на ниски и високи. Аз не мога да упрекна един образован човек, че чете развлекателна книга, примерно на наш автор като Хорхе Букай. Хората стават все по-различни, а колкото хора, толкова читателски вкусове. Нямаме право да произнасяме морална присъда за това, че някой чете еди-коя си книга, вместо някоя друга. 

Но положителна тенденция има. Друг е въпросът, че има и мода. След „50 нюанса сиво” се появи модата на книгите, свързани със секса. В последните години пък шества вълната на т.нар. от мен звездомания. Всеки публичен човек - бил той в спорта или в изкуството, както по света, така и в България, вече има биография.  Една от най-продаваните книги у нас в последните месеци беше биографията на Стефан Данаилов - за щастие, много добре написана, защото има и много импровизирани автобиографии. Ние например издадохме биографията на Мария Шарапова. Хората са много любопитни да надникнат в живота на известните.

- Клише ли е, че младите не четат? Учениците например.

- От няколко години не споделям тезата, че младите не четат. През последните 3-4 години видяхме опашки от деца, които чакат за книги на автори, които пишат като за тяхната възраст - като Емил Конрад и Стан. Някои хора нямат позитивно отношение към такива издания, но аз смятам, че трябва да се уважава всеки интерес към книгата. Чакайки на опашка, едно дете на 10-12 години нали влиза в книжарница и вижда колко много книги има там. 

А знаете ли какви случаи сме имали? Момче на 18 години влиза в книжарницата с ваучер от „Пловдив чете” и иска да купи книга за майка си. Започна да се чуди и се оказа, че никога досега не е купувало книга. Така че сега нещата се подобряват. А и време да се отстъпи от схващането, че читателски вкус се възпитава само с класиката. Тя безспорно възпитава, но когато за децата се издават книги, които пряко ги засягат, които са близки до тях, интересът е разбираем.

Тъй че новото поколение деца чете. Има и едно-две изпуснати поколения - от 90-те години и началото на този век, но след 2010 г. се наблюдава повишено събуждане на читателския интерес. Така че донякъде вече съм оптимист.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...