неделя, 23 Февруари 2020 07:45 ч.

Стоманена тръбичка спаси зрението на жена с глаукома

18.05.2015   |   11:43
Прочетена: 624   |
Коментари: 0
Стоманена тръбичка спаси зрението на жена с глаукома
Снимка: И трите операции бяха наблюдавани директно от близо 200 лекари на живо на голям екран в новотела

За първи път в България под тепетата бе демонстрирана на живо съвременна операция на глаукома чрез поставяне на вътреочен имплант. Това се случи на Годишната среща на Съюза на очните лекари в България, която приключи в неделя в Пловдив.  

Интервенцията извърши проф.д-р Мариета Конарева от Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги“. Оперираната е 57-годишна пациентка, страдаща от глаукома. Поставянето на вътреочен имплант Express е най-съвременният начин за стопирането на болестта.

Имплантът (наричан още „воден шънт“) представлява стоманена тръбичка с дължина 2,64 милиметра. С помощта на микроскоп тя се имплантира в окото. През нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане, увреждащо зрителния нерв. 

На живо бе демонстрирана и лазерна катарактална хирургия. Операциите бяха извършени от д-р Димитър Тасков. Той оперира двама пациенти -мъж и жена, на възраст 55-65 години. При мъжа операцията бе „2 в 1“ - едновременно с премахването на пердето бе отстранен и астигматизмът. Това става чрез поставянето в окото на т.нар. торична леща - също вътреочен имплант.

И трите операции бяха предавани по сателитна връзка от операционната на Очна болница „Луксор“ - Пловдив към залата на конгреса в "Новотел Пловдив". Те бяха наблюдавани от близо 200 наши и чуждестранни лекари - гости на конгреса. Високите технологии и роботизирането на операциите ли е бъдещето на катаракталната хирургия, риторично се питаха участниците. Офталмолозите допуснаха, че само след няколко години стандартната операция на катаракта ще се извършва изцяло от робот, без човешка намеса.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...