четвъртък, 18 Януари 2018 19:40 ч.

Страшната истина за войната в Сирия: смърт, разруха и луди пари

11.07.2017   |   12:49
Прочетена: 1148   |
Коментари: 0
Страшната истина за войната в Сирия: смърт, разруха и луди пари

6-годишната война в Сирия опустоши нейната инфраструктурата и причини икономически загуби за 226 милиарда долара. Това обяви Световната банка в свой доклад, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

Загиналите в хода на конфликта надхвърлят 320 000 души, а над половината от населението на страната трябваше да бяга от родните си места и да бъде разселено в други части на Сирия или в други държави. Световната банка смята, че мащабът на разрухата е много по-голям от жертвите или от видимите инфраструктурни и други щети за икономиката. "Войната в Сирия разкъсва социалната и икономическа тъкан на страната. Броят на жертвите е опустошителен, но войната унищожи също институциите и системите, които са необходими за функционирането на обществата, а възстановяването им ще бъде по-голямо предизвикателство от възстановяването на инфраструктурата.

И това предизвикателство само ще нараства с продължаване на войната", заяви Хафез Ганем, вицепрезидент на банката за Близкия изток и Северна Африка. В доклада на Световната банка се казва, че общите загуби за икономиката от войната възлизат на 226 милиарда долара, което е 4 пъти повече от БВП на страната през 2010-та или година преди конфликта. Унищожени са 27% от жилищния фонд на Сирия и около половината от медицинските и учебните заведения в страната. Тези изчисления се основават на кръстосано проверени сателитни изображения на някои градове и райони и на други данни.

Според Световната банка между 2011 и 2015 година са загубени средно годишно 538 000 работни места. Всеки трима от четирима сирийци в трудоспособна възраст или около 9 милиона души не са нито заети, нито се записват в някаква форма на обучение или получаване на образование. "Дългосрочните последици от това бездействие ще бъде колективна загуба на човешки капитал, което ще доведе до недостиг на умения в Сирия", каза той. Пораженията в сектора на здравеопазването също имат опустошителни последици. Световната банка смята, че повече хора са умрели от недостатъци на медицинското обслужване, отколкото директно от войната.

 

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
87
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...