събота, 18 Януари 2020 13:41 ч.

Строят „Галерия" като магистрала - с 400 работници

29.03.2010   |   12:31
Прочетена: 2670   |
Коментари: 0
 Строят „Галерия" като магистрала - с 400 работници

Мол „Галерия" трябва да отвори на 15 април, а дотогава има доста работа за вършене. Най-големият строителен обект в Пловдив е пълен с работници - над 400, пръснати по всичките 6 надземни нива на мола. Остават само довършителни работи, а те никак не са малко в сградата, която е с над 100 000 квадратни метра разгърната площ. Единственият магазин, който вече зарежда със стоки, е френският хипермаркет Карфур. Там вече са подредени дрехите и обувките, а вътре е пълно с работници, въпреки че е събота, обеден час. Специално за Карфур променихме част от вътрешната архитектура, поясни изпълнителният директор на „Сиенит" Валентин Кънчев. В магазина ще се влиза от западния атриум при партерния етаж и ще се излиза от втория. Хипермаркетът е разположен на два етажа и площта му е 11 хиляди квадрата, колкото на Метро, поясни Кънчев. Специално за пазарните колички е поставен травилатор - подвижна лента между първия и втория етаж. В магазина ще се продават храни, техника, облекло, домашни потреби и други. Предполага се, че когато го открият, пловдивчани ще се радват на масово смъкване на цените, тъй като веригата се слави със скандално евтините си и качествени стоки.

Срещу входа на Карфур ще има алпийска стена, висока колкото 8-етажна сграда - 24 метра. Тя е от стъклопласт в скални цветове - светлокафяво и сиво, изгражда я австрийската Wlltopia. Инструкторите ще са от местно алпийско дружество и ще подсигуряват не само клиентите на мола, но и провеждането на състезания. Колко ще струва катеренето за любителите на екстремалния спорт, още не е ясно. Но отсега се знае, че друга такава стена в страната няма. До нея ще е пицария „Верди".

Когато започнахме да правим мола, идеята ни беше да е пълен с търговски обекти и няколко заведения, вметна Валентин Кънчев. Времето обаче ни показа, че можем да направим нещо по-различно. Хората искат атракции, обичат спорта, въображението им е неспокойно, нещо все не им стига. Затова решихме този мол да е по-различен. Да е място, където човек може, ако има време, да остане цял ден. Да живее в него, да пазарува в него, да се храни в него, да спортува, да се забавлява, да му е приятно и да не му се излиза.

Тематичното разпределение в мола е на първия етаж да има магазини за техника, компютри, офиси на мобилните оператори и други услуги. Може да изглежда странно, но в „Галерия" са наели площи дори „Техномаркет" и „Зора", които имат магазини на 200 метра по търговската уличка, където „БенчМарк" им продаде парцели преди 7-8 години. Вторият етаж ще е на модата, а третият - на атракциите.

Третият етаж е супер нестандартен за мол. Тук ще има ледена пързалка от 300 квадрата, която ще работи целогодишно, поддържайки минус 10 градуса на повърхността. Близо до нея ще е кукленият театър, където вече са издигнати платформите на сцената и амфитеатрално разположените места за публиката - общо 135. Детски център, сладкарница, боулинг зала, пак магазини, книжарница, винен бар - всичко това изглежда още сурово, но по отвършването му здраво се работи.

Четвърто, пето и шесто ниво ще са паркинг за 1200 автомобила. Те няма да се качват по спираловидна писта (съобразихме, че не всички шофьори са смели, вметна Кънчев), а ще се вдигат на рампа. Освен огромния паркинг нависоко, ще има един по-малък, външен, в западния край на мола, а също и друг подземен. Общо 1400 посетители с коли ще могат да паркират. При 4 до 6 часа ползване паркингите ще са безплатни.

Мол „Галерия" ще се открива на части, поясни Валентин Кънчев. На 15 април ще тръгне Карфур и част от търговския център. Все още не е напълно сигурно, че ледената пързалка ще заработи дотогава. Знае се обаче, че още тази седмица ще пристигне екип да подхване изолацията.

ИНВЕСТИТОРЪТ

Строителството на мола продължи 2 години и половина и глътна над 60 млн. евро. (Мол „Пловдив" и мол „Марково тепе" са за по 50 милиона евро.) Инвеститор е фирма „Сифер", в която основен съдружник е Юръпиън кънвърджънс дивелъпмант къмпани (ЕСDC) и в която участва с малък дял и „Сиенит". В строителството на мола освен „Сиенит" се включиха и няколко големи пловдивски компании - „Атаро клима", „Филкаб", „Пенон", „Юпитер метал" и „Анди".


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...