неделя, 19 Януари 2020 04:27 ч.

Студенти от ЮАР и Казахстан ще учат Растителна защита в Аграрния

16.01.2018   |   18:56
Прочетена: 721   |
Коментари: 0
Студенти от ЮАР и Казахстан ще учат Растителна защита в Аграрния

Студенти от ЮАР за първи път ще учат специалност "Растителна защита" в Аграрния университет в Пловдив. Преди дни от тамошната провинция Фрий Стейт са пристигнали двайсетина младежи, които са записали бакалавърска и магистърска степен. Предметите ще им се преподават на английски език.

Новината съобщи днес ректорът проф. д-р Христина Янчева на форум, посветен на 122 години растителна защита в България. Проявата събра във вуза десетки учени, преподаватели и представители на агробизнеса. Тя се организира от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Българската асоциация за растителна защита (БАРЗ) и Асоциация растителнозащитна индустрия България (АРИБ). Официални гости бяха председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, президентът на Дружеството за растителна защита на Сърбия д-р Бранкица Тановиц и др.

Проф. Янчева уточни, че студентите от ЮАР сами избрали АУ, без учебното заведение да си е правило реклама в африканската държава. Миналата година лично губернаторът на Фрий Стейт пристигнал в Пловдив, за да проучи учебните програми и битовите условия на учебното заведение. Тя допълни, че другия месец в АУ пристигат на частично обучение студенти от Казахстан. Част от тях са в магистърски курс по растителна защита, а останалите - в бакалавърска степен по агрономия. Те са в България по двустранно споразумение между Аграрния университет в Пловдив и Казахския аграрен национален университет.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...