четвъртък, 22 Февруари 2018 00:35 ч.

Студенти предлагат тютюневите складове да станат еко град

Разработиха проекти за музей, жилищна част и био пазар с оранжерия
17.02.2017   |   11:13
Прочетена: 1237   |
Коментари: 12
Студенти предлагат тютюневите складове да станат еко град

Студенти от 10 националности излязоха с обща идея Тютюневият град да бъде трансформиран в еко градче, а след това по групи разработиха 14 проекта за отделни елементи от него. Предлагат в комплекса да има Тютюнев музей, място за събиране на стари предмети, жилищна част, еко пазар с мини оранжерия, площадки за деца, пешеходни алеи с експонирани скулптури в градска среда.

Вчера проектите бяха представени за първи път като резултат от българо-френското ателие „Иновативна градска трансформация чрез архитектурно наследство и култура“. То се проведе през октомври, като се вписва в клъстер "Градски мечти" в проектната платформа „Трансформиране” от програмата на "Пловдив 2019" за домакинството на града като европейска столица на културата. 

В проекта участваха 25 студенти от Висше училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, 5 от Пловдивския университет, 5 от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, както и Кооперативът „Цветоскоп“. Освен българи и французи сред бъдещите архитекти има младежи от Япония, Уругвай, Мексико, Испания, Алжир. Партньорите имат договор за дългосрочно сътрудничество, подкрепен и от община Пловдив.

След като обиколиха знаковите места в Пловдив, студентите работиха в 4 тематични ателиета - своеобразни работилнички за идеи какво да се направи с Тютюневия град, как да се осъществи връзка между Стария град и Капана, какви решения да се предложат за Централния площад, как да изглежда в бъдеще кино „Космос” и пространството около него.

Резултатът от работата в групите е, че към днешна дата има 4 урбанистични анализа, които правят снимка на състоянието в момента, като също предлагат нов подход за опазване и устойчиво развитие, включително чрез използване на нови технологии. В общата концепция на групите всеки от участниците се е спрял на обект по свой избор.

Най-много младежи бяха заинтригувани от Тютюневия град. 14 проекта са свързани с него, разказа ръководителката на Кооператив ”Цветоскоп” арх. Цвета Кирова. Има две идеи за Централния площад и връзка между Стария град и творческия квартал „Капана”, както и 3 други предложения за трансформации в градска среда.

За реализирането на част от тях биха възникнали проблеми със законодателството и финансирането, призна арх. Кирова. Макар ателиетата да са по-скоро с образователна цел, организаторите са готови да предоставят банката с идеи на местната власт и вчера поканиха на представянето зам.-кмета по културата Амелия Гешева.

Това са професионални разработки, които са дипломни работи на завършващи архитекти, подчерта арх. Кирова. Освен дигиталните презентации в Балабановата къща вчера бяха изложени и два макета на Тютюневия град, видян през очите на чуждите студенти.

Сега на ход е общината. Ако се заинтересува от някои от проектите, очакваме предложение за следваща крачка, тъй като разработките са интелектуален продукт, добави арх. Кирова. Според нея е добре да бъдат събрани в изложба или сборник.

Водят се разговори с Френския културен институт да подпомогне създаването на туристическо мобилно приложение SitySmart, в което да се организира събраната от студентите информация и снимки на посетените от тях обекти като Дом на културата „Борис Христов“, Кино „Космос“, Цар-Симеоновата градина, Одеона и Форума, Стария град по маршрут от Римски стадион, Античен театър, храм „Св. Константин и Елена“, къща „Хиндлиян“, крепостна стена „Небет тепе“, Капана, Главната улица, река Марица.

След работата на терен в Пловдив участниците в проекта са посетили и Париж. А един от френските студенти е взел решение да продължи труда си в България, като ще готви дипломната си работа точно в Пловдив. /Марица.бг

Студенти предлагат тютюневите складове да станат еко град
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4008
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...