понеделник, 24 Февруари 2020 07:51 ч.

Султанът пиел, но забранявал алкохола в Османската империя

11.12.2016   |   14:10
Прочетена: 2603   |
Коментари: 4
Султанът пиел, но забранявал алкохола в Османската империя

Единият от братята Иванови - Румен, е назначен със заповед на кмета на Първомай за уредник на историческия музей в родното им село Искра. Голяма част от експонатите там са събрани от самите Иванови, автори на книгата "Пиенето в Османската империя".


 

 

- Кое е еретичното в книгата "Пиенето в Османската империя"?

- Просто казваме истината. Досега никой не е писал обстойно за това, както и за секса в империята, чийто тираж се изчерпа напълно. Макар че преди това доста големи издателства категорично отказаха да я публикуват. Затова се принудихме да я издадем сами. И тя се хареса на всички. Същото преживяхме и с издаването на книгата за пиенето в империята. Този път дори не си правихме труда да обикаляме, а я издадохме сами.

- Как става така, че една религия забранява алкохола, а накрая се оказва, че всички пият?

- Може би защото животът понякога е по-силен от забраните. От нашето изследване се вижда, че 90 % от султаните пиели и внасяли в големия сарАй алкохол. Освен товаы там имало и специални стаи и зали, чиято функция е била една - да се употребяват спиртни напитки.

- А в същото време султаните забранявали периодично пиенето в империята...Защо?

- Забранявали са го. Ала трябва да се знае, че дори при най-жестоките забрани наказанията за прегрешилите не са били смърт, а нещо от порядъка на 100 тояги.

- Възможно ли е селски музей като този, на който сте уредник, да привлича туристи от страната? 

- Доскоро, преди да протече сериозно покривът на читалището, където е музеят, сме посрещали по 1500-2000 туристи годишно. За такова място това е много. Сега, понеже покривът тече, временно сме затворили експозицията.

- Колко струва ремонтът?

- Около 50 000 лева. Площта му е над 1 декар. Самото място работи като музей от 1972 година. Колекцията му включва предмети с музейна стойност, намерени в близкия епископски център. С брат ми работим за разширението на експозицията от 2005 година. Сега музеят вече се простира на три етажа. Разполагаме с 5 нови витрини. Парите за тях - около 2000 лева, даде кметството в Първомай.

- В пловдивския музей гледаме копие на Панагюрското съкровище. Вие разчитате ли на копия?

- Не, държим на оригиналите, има много запазени керамични съдове и женски накити. Те са открити в гробовете в епископския център. Това са медни и бронзови накити. По снимка от иманяри видяхме, че в село Искра е открит и печат на византийски кесар от края на 12. век. Човекът се е казвал Алексий Комнин и е съименник на прочутия византийски император от времето на Първия кръстоносен поход. През средновековието двадесет и двама са носили това име.

- Колко експоната ще има в този нов музей?

- Разполагаме с 1500 етнографски и археологически предмети. Всички те са с музейна стойност. Музеят ще работи само в събота и неделя, както е било и досега.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...