понеделник, 27 Май 2019 06:01 ч.

Съдът остави Георги Иванов кмет на Хасково

Няма данни той да е пречил на разследването за безстопанственост срещу него, приеха магистратите
23.07.2009   |   21:58
Прочетена: 3864   |
Коментари: 1
Съдът остави Георги Иванов кмет на Хасково

Кметът на Хасково Георги Иванов няма да бъде отстранен от длъжност, реши Апелативният съд в Пловдив. Магистратите потвърдиха първоинстанционното решение на Окръжен съд - Хасково. Мотивът е, че липсва основание да се счита, че Иванов може да попречи на досъдебното производство за безстопанственост, което се води срещу него. То е приключило през май, но все още срещу градоначалникът няма повдигнато обвинение, стана ясно. Кметът на Хасково не се яви вчера в съдебната зала, тъй като бил в служебен отпуск. Той бе представляван от адвокат Розалина Апостолова от столична кантора.

Прокуратурата внесе искане за отстраняването от длъжност на Георги Иванов с мотива, че градоначалникът системно е пречил на разследването по делото за безстопанственост и е бавил документи. Делото е заради неосъществен проект с Билла. По него общината е осъдена да заплати на търговската фирма обезщетение в размер на 362 679 лева. От Билла предявили иск към общината за вземанията си още през 2005 г., но кметът не е предвидил в бюджета тези средства и те не са били изплатени. Така са начислени лихви в размер на 112 945 лева, които са щета за община Хасково. В тази връзка е образувано дело срещу Иванов. По време на досъдебното производство до него са изпращани три писма с конкретни въпроси. Според апелативния прокурор Мариан Попов обаче прокуратурата не е получила адекватен отговор на общината и резолюция на две молби на компанията след представяне на изпълнителен иск за изпълнение на вземанията. Обвинителят поиска вчера Иванов да бъде отстранен от кметския стол, за да не влияе и пречи със служебното си положение на разследването.

Няма как отговорът на кмета да е адекватен, защото прокуратурата е поискала всички документи и материали по случая и Иванов ги е изпратил. Според мен самият разследващ орган не е знаел какво точно иска!, заяви пред съда адвокат Апостолова. Тя обясни, че по делото няма доказателства за въздействие на обвиняемия върху служителите на общината и да е пречил на разследващите органи.

Срещу кмета на Хасково Георги Иванов имаше повдигнато обвинение за получаване на подкуп 5000 лева от фирма, доставяща храна на хасковските социални домове, болници и детски градини. В петък обаче окръжният съд в Хасково го оправда.

По време на изборите лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев обяви списък на 10-те най-корумпирани кметове в страната и постави под номер едно хасковския градоначалник. 55-годишният Георги Иванов е издигнат за кмет на община Хасково през 1999 г. с подкрепата на СДС и печели изборите. През 2003 г. и 2007 г. е преизбран, съответно втори и трети мандат. 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...