събота, 22 Февруари 2020 17:22 ч.

С амбулаторен лист: Бележките за отсъствията сриват лекарската тайна

Новият регламент на МОН за "уважителна причина" противоречи на етичния кодекс на медиците
07.10.2016   |   10:27
Прочетена: 1790   |
Коментари: 4
С амбулаторен лист: Бележките за отсъствията сриват лекарската тайна

Новото изискване бележките за отсъствие по болест да се предават в училище заедно с амбулаторния лист от прегледа разкрива лични данни и нарушава лекарската тайна. Майки негодуват срещу регламента, след като им е бил разяснен на първите родителски срещи.  

С цел ограничаване на злоупотреби от тази учебна година с влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование вместо извинени и неизвинени отсъствия  вече се ползва друга терминология - отсъствия по уважителни и по неуважителни причини. Когато става въпрос за болест, задължително се иска заедно с бележката да се представи и амбулаторен лист от прегледа. Някогашното положение за освобождаване по домашни причини пък се заменя от възможност да се отсъства по уважителни причини до 10 дни в годината. Първите 3  от тях са с решение на директора, още 7 могат да се ползват пак с картбланш от него, но след одобрение от Педагогическия съвет. Ако се натрупат 25% отсъствия по един предмет, детето остава на изпит.

Представянето на амбулаторния лист заедно с извинителната бележка означава не само в училище да получат доказателство, че детето наистина е болно, а и да видят конкретни данни и резултати от изследвания, което е нередно, смята майка на дете от начален курс. Според нея, когато ученик  страда от специфично хронично заболяване, ако това стане достояние на повече хора, може да му навреди и да предизвика подигравки. Каква е гаранцията, че в училище ще запазят конфиденциалност, пита жената.

Новото изискване в училище противоречи на Кодекса за професионална етика на медиците, издаден от здравното министерство през 2000 г.  В него пише, че лекарската тайна  включва всички сведения, които пациентът е споделил с доктора във връзка със състоянието си, и факти, открити при прегледа и изследванията, както и всичко, което лекарят е научил при упражняване на професията си. Изисква се за пълнолетните лекарската тайна да се пази дори по отношение на членовете на семейството. В чл. 52 изрично е упоменато, че тя се простира и върху цялата медицинска документация и илюстрационен материал, както и върху данните и заключенията на извършени консултации.

Наистина кодексът отменя задължението на лекарите да следват тези изисквания, ако действащ закон ги заставя да дадат информация за пациент.  Това важи, когато трябва да се свидетелства в съда например. В случая просветният закон на книга също освобождава лекаря от опазването на тайната. Въпреки това поради морални съображения или заради допълнителния ангажимент да издават още една бланка, джипита отказват амбулаторен лист за пред училище. По казуса предстоят разговори между МОН и МЗ.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...