четвъртък, 22 Февруари 2018 00:36 ч.

С иновативна технология за скафандри обновяват старите сгради в Димитровград

Фотоволтаични покриви ще зареждат електромобили на общината
17.02.2017   |   20:33
Прочетена: 409   |
Коментари: 0
С иновативна технология за скафандри обновяват старите сгради в Димитровград

Типичните за Димитровград сгради по бул. „България” ще бъдат обновени по уникална технология. Финансирането щe се осигури  по европейската програма „Хоризонт 2020”. В многофамилните жилищните сгради ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност. Предвижда се 75% от керамичните керемиди на покривите на сградите ще бъдат заменени с фотоволтаични, а при ремонтните дейности по фасадата ще се положи външна силиконова мазилка. Революционната, висококачествена топлоизолационна мазилка, предложена в проекта, е иновация в термичното саниране на стари сгради. Предложената технология произхожда от космическата индустрия. Различните видове се използват за изолация на космически скафандри, както и като среда за съхранение за газообразни горива. Основа за производството й е аморфен силициев диоксид, познат като калиево водно стъкло или силикат. Тази чисто минерална суровина съставлява основата за най-ефективния изолационен материал и се състои от 90 – 98 % въздух.

Всичко това е възможно, тъй като община  Димитровград  си партнира с 13 общини, университети и организации от цяла Европа. Амбициозният и  единствен по рода си проект за България е подаден пред Европейската Комисия.

Основните дейности се реализират на територията на три града в България, Гърция и Италия. Те са  за енергийно обновяване на сгради в центъра на населените места, като се използват иновативни технологии. Предвижда се закупуване на електромобили за предоставяне на социални услуги от общините. Част от проекта е и разработването на иновативен софтуер за управление на общините.

Очаква се проектът да бъде разгледан от Европейската комисия в следващите пет месеца, а подписване на договор за финансиране през октомври на тази година. Той ще е поредният  значим проект, реализиран от общината през последните години. 


8 електрически автомобила тръгват из града  


Община Димитровград предвижда закупуване на 8 електрически автомобила – леки и лекотоварни, във връзка с предлаганите в общността социални услуги както за деца, така и за възрастни. За целта се предвижда и изграждане на няколко зарядни станции за електромобили, които ще бъдат захранвани с част от произведената електроенергия от фотоволтаичните керемиди на покривите на ремонтираните сгради. 

Ще се разработи интегрирана ИКТ Платформа за управление. Целта е платформата да публикува данни, генерирани от общината, в такъв формат и под такъв лиценз, че да бъдат свободно използвани, обработвани или разпространявани от гражданите. Предвижда се и разработване на редица мобилни апликации за администрацията, чрез които гражданите да получат интелигентен достъп до всяко ниво на управлението.  Чрез платформата община Димитровград за пореден път поема конкретни ангажименти за насърчаване на прозрачността, овластяване на гражданите, борба с корупцията и използване на новите технологии с оглед постигане на по-добро управление.


Програмата

„Хоризонт 2020” е с бюджет от 80 млрд. евро

Програмата, пред която бе представен проектът, е "Хоризонт 2020". За нея много се говори в страната ни, но се оказа, че малцина я познават, коментират в общината. Това е най-голямата в историята рамкова програма на ЕС за иновации, като 7-годишният ѝ бюджет е на стойност почти 80 млрд. евро. 

Община Димитровград е една от трите общини в България, които използваха настоящата покана на "Хоризонт 2020" да участват като водещи градове и да реализират конкретни иновативни мерки за енергийна ефективност.  

В разработването на проекта с акроним SMART INFoRA бяха включени водещи и авторитетни университети и организации, работещи в сферата на иновации в енергийната ефективност. В рамките на близо 3 месечна работа експерти и научни работници от общините Форли /Италия/, Драма /Гърция/, Кутина /Хърватия/, Себес /Румъния/ и Кисела Вода /БЮРМ/, Факултета за градски иновации и проучвания към Университет Аристотел в Солун, Център за развитие от Словения; Университет Тийсайд от Англия, Университет на западна Гърция, водещи частни компании в областта на електроснабдяването от Испания и Англия под координиращата роля на община Димитровград разработиха и представиха за финансиране пред ЕК проект на стойност над 21 млн. евро.


Влагат 5 млн. в пешеходната част на булеварда 

В края на м.г. в града започна реализацията на друг проект, предвиждащ реконструкция на централната градска част. Той е за 5 185 000 лв., като сумата е 100-процентова безвъзмездна финансова помощ за общината. Проектът е първият от инвестиционната програма на общината в размер на близо 18 млн. лв.


Срокът за изпълнение е 24 месеца, като амбицията на кмета Иво Димов е Димитровград да посрещне 70-годишнината си на 2 септември 2017 г. с напълно обновен и модернизиран център, като обаче  бъде запазен специфичният му облик.Това е най-мащабният проект за градска среда, който се изпълнява в Димитровград от построяването му. А реализирането на мащабния проект е сред първите в страната, които се реализират по оперативната програма "Региони в растеж“, сподели кметът Иво Димов./Марица.бг

С иновативна технология за скафандри обновяват старите сгради в Димитровград
С иновативна технология за скафандри обновяват старите сгради в Димитровград
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4008
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...