понеделник, 19 Февруари 2018 06:06 ч.

С колко дивизии разполага истината

И могат ли те да удържат атаката на един политически лайномет
18.03.2017   |   15:55
Прочетена: 741   |
Коментари: 4
С колко дивизии разполага истината

На никого от написалите или  казалите вече нещо публично не  му е приятно, когато от него се изисква да пояснява какво е искал да каже. Примерно в предишната си дописка. Но понякога се налага, макар че резултатът винаги  е като при опитите да се спаси една сбъркана манджа.

Попитаха  ме какво съм искал да кажа с твърдението си, че обединените патриоти лесно са влезли в капана на Лютви Местан и партийката му ДОСТ, като шумно са протестирали срещу присъствието на турския посланик у нас в предизборен клип на тази партия. Нали вече от ЦИК ли, от  СЕМ ли били спрели  този клип.

Моето мнение е, че лидерите на т.нар. достове са знаели, че с присъствието на г-н Гьокче в техния пропаганден клип, ако не са нарушили съвсем  закона, трудно са спрели на ръба на нарушението му. И въпреки това са го направили. Защо ли? Ами защото, ако трябва да перифразираме националната си гордост Христо Стоичков -който рискува, печели.

Присъствието на посланика на Република Турция в предизборната агитация на визираната партия ще донесе доста гласове.

Турците, живеещи в България, са български граждани. Те са  трудолюбиви и етични. Много държат на добрия комшулук със съседите си българи в т.нар. смесени райони. Някъде в селата около Хасково турци помогнаха наскоро  с пари и с труд на съселяните си християни да си построят църква.

Наред с това  си текат и  отдавна вече ненужните спорове имало ли е робство, нямало ли е и като го е имало, съвсем робство ли е било,  или комшулука си  го е имало още тогава.  Нека да си говорим сериозно, това са си съвсем кръчмарски  спорове на подпийнали всезнайковци.

 И в  историята въобще, и в българската история, и в османистиката  са работили и работят сериозни учени. Те са ги изяснили в основни линии и  продължават да ги изясняват  тези научни проблеми. Но наред с научните спорове и техните доста смешни понякога патриотарски подражания между нас, българите, битува и поговорката „Да ти даде Господ здраве и късмет  и турчин за съсед!”. 

 Става дума за съвсем битово съседство, а не да  преливаме от радост, защото имаме  обща граница с Турция на Ердоган.

Преди още да сте се съвсем запенявили  да  ме наричате родоотстъпник,  турско мекере, ибрик с други подобни славословия, ще ви кажа, че тази поговорка съм я взел от едно есе на Георги Марков. Да, същият този, когото убиха с отровна сачма в метрото на Лондон. Това негово есе е на подобна тема и е много любопитно, няма да сбъркате, ако решите да го прочетете. Ако вече не сте го направили.

И в същото време повечето от нашите сънародници турци смятат Турция за родината майка. Според мен, без да имаме право да ги обвиняваме за това. Не само я смятат, за тях тя е свято нещо. Нищо че са се родили в днешна България. Нищо че много от тях не са дори посещавали Турция.

Предаванията на турски език по БНТ са залъгалка, в  която  само нашите политици  виждат смисъл. С тези предавания запълваме някакви международни изисквания, те са малко гледани. Нашите турци гледат турска телевизия.  То с тия сериали и повечето българи гледат турска телевизия напоследък.

Моля и сега да не бързате  да ме обвинявате в родоотстъпничество. Просто не бива да скриваме истината зад камуфлажната униформа на патриотарството.

 Нали се изпълвате с гордост, когато чуете или прочетете, че българите в Украйна, Молдова, Унгария и другаде по света, става дума за потомците на изселилите се в началото на 19. век българи, свято пазят българските  традиции. И много обичат България. Въпреки че никога не са я виждали и може би никога няма да я видят на живо.

Имал съм възможност да видя с очите си как  българите в  Молдова посрещнаха един дребен като ранг, но накокошинен като петел в самочувствието си български дипломатически чиновник. Въобще не забелязаха несъответствието между служебната му същност  и набъбналото  му самочувствие. За тях той беше българин от България!  

Ние приемаме  тези специфични усещания на всяка диаспора като положителни, когато става дума за нашите българи в чужбина. И се  дразним от тях, когато става дума за турците у нас, примерно. Но и да се дразним, и да не се дразним, това е така - кръвта вода не става. Представител на Турция, родината майка, е застанал до Лютви Местан. Неговата  бюлетина е нашият избор, това е логиката на риска, който според мен са поели от ДОСТ.

И протестите на патриотите, и забраната на ЦИК и СЕМ само ще подсилят този ефект. Отделен е въпросът колко това е вредно за България. Вредно е поне колкото са вредни опитите на предизборно настръхналите партии и  техните водачи да диктуват на висок глас  какви трябва да са реакциите на служебното правителство спрямо неестественото във второто десетилетие на 21. век външнополитическо разпищолване на турския президент.  

Вестник „Йени Акит”, който според запознати обслужва г-н Ердоган и неговата партия, тези дни, след  дипломатическото спречкване на Анкара и Хага, направи дебелашкия намек, че армията на Холандия е около 40 хиляди души, а в същата тази Холандия или Нидерландия живеят над 400 хиляди турци.  

Повечето от тези турци  са родени в Холандия, но тръгват срещу наложения в нея ред и срещу законните бранители на този ред, защото той не е съгласен с тяхната Турция. И може би  опиянени от грубоватия марш на турския президент към едноличната власт.  Иначе съм чел  и съм слушал, че и в  Холандия турците са много по-трудолюбиви и етични  от другите имигранти в Страната  на лалетата.

И колко много си приличат мислите и постъпките на  политиците  и държавниците с авторитарна нагласа  от всички времена.  Някога по някакъв повод  се опитвали да разяснят на Сталин значителното влияние в световните дела на Католическата църква и нейния глава папата. Йосиф Висарионович попитал колко дивизии има папата.

Верният на правоверния президент Ердоган вестник мислено, но заплашително  изправя десет турци срещу един холандски войник. За да постигне замисления ефект, пропуска да спомене факта, че турците ще са невъоръжени при този въображаем конфликт.  Подминава и обстоятелството, че ако той се случи в действителност, невъоръжените  16 - 17  милиона холандци няма да стоят отстрани и да  се  правят, че четат с интерес вестник „Йени Акит”.

На това май му викаха хибридна война, но да напуснем сферата на международната политика, докато и най-окаяният кръчмарски  всезнайко не е  разбрал, че и това не е за нашата уста лъжица. Ако беше, щяхме да ви разкажем с подробности как тези дни  един мъж с раница на гърба, малко след полунощ, отиде на гости на Доналд Тръмп в Белия дом. А колко много дивизии има Америка!

 Не ни е известно защо, но  и  един от най-интелигентните, образовани  и начетени кандидати за народни представители - проф. Иво Христов, когато го попитат защо е поизоставил науката и се е насочил към политиката, цитира Наполеон. Който казвал, че битките се печелят с легиони. Вероятно Наполеон  е ползвал древноримската  терминология за големи войскови съединения.

Тъй като вече става дума за нашите си предизборни битки, май нещата не опират само до титаничния сблъсък на две горди армии и на  двамата техни горди предводители. Говорим за сблъсъка между  ГЕРБ и БСП и за двубоя между техните най-изявени герои Бойко Борисов и Елена Йончева. По колко дивизии имат те и колко дивизии има истината?  

От гледна точка на нискотарифния  махленски коментар, г-жа Йончева е по-ясна. Тя просто е преценила, че нашият български политически живот е по-жесток, по-озъбен и коварен от  сомалийските пирати, джихадистките  главорези  и  избиващите се в братоубийствена ярост в Украйна. И е решила вече сред него да търси професионалните си  предизвикателства.  

Тя е доказала, че е способна на  всякакви рискове, щом става дума за избраната от нея мисия. И  още преди да е нагазила  в океана от кипяща злоба на нашата политика, първата вълна я заля.  

По-трудно ни е за тълкуване  поведението на г-н Борисов. Не му отива на него, генерала и два пъти премиера, да атакува предизборно политическия си опонент с класифицирана информация. Ами ако Елена Йончева  вземе, че докаже в съда, че не е ползвала държавни милиони при рисковите си журналистически рейдове по кървавите  места на света?

Никак  не ни е приятно да си го представяме г-н Борисов примижал с едното око зад приклада на политическия лайномет. Защото много от нашите още са му фенове и трудно ще го понесат.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...