сряда, 19 Февруари 2020 22:36 ч.

С лихвоточките ще се плащат данъци към държавата и общините

Патриотите обединиха депутатите при гласуването на Закона за жилищно-спестовните влогове на първо четене
17.01.2018   |   10:33
Прочетена: 1330   |
Коментари: 0
С лихвоточките ще се плащат данъци към държавата и общините

С лихвоточките ще се плащат данъци към държавата и общините. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове по предложение на предложение на ПГ на Обединени патриоти. За промените гласуваха 176 народни представители. Своя глас за дадоха 174, „против“ нямаше. Двама депутати се въздържаха.

В закона се предвижда ускоряване и облекчаване на процеса по изплащане на лихвоточките и касае пряко 55 хиляди български граждани. „Правителството отпуска пари всяка година за изплащане, но сумата от 11 милиона лева не е достатъчна. Предвижда се лихвоточките да могат да се наследяват, както по закон, така и по завещание. Въвежда се и използването им като платежно средство за заплащане на дължими данъци и такси към държавата и общините. В закона е предложено и удължаване с две години на срока за заявяване на искане за изплащане на лихвоточките от техните собственици. Премахва се крайният срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции“, обясни за Марица.бг народният представител от Обединени патриоти Славчо Атанасов. Сега срокът е 31 декември 2019 година.

От парламентарната трибуна той заяви , че всеки парламент се занимава с този проблем. „ В 43-ото НС също имаше дебат за нужните разчети, но 11 милиона годишно не са достатъчни. Хората са си в пълното право да получат обезщетение. Ако с този темп на костенурка изплащаме дължимото, то българите ще чакат поне още 20 години“, каза Славчо Атанасов. Той допълни, че всеки път в приемната му идват пловдивчани, които поставят въпроса и се вълнуват кога ще си получат парите.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...