понеделник, 27 Май 2019 07:20 ч.

С пиратски кораб около Закинтос

Преследване на гигантски костенурки и гмуркане между скалите са сред най-големите атракции
07.07.2017   |   13:49
Прочетена: 1182   |
Коментари: 0
С пиратски кораб около Закинтос

Искате ли да изживеете романтично приключение с пиратски кораб в Йонийско море? Добрите да ви бранят от лошите, а после да ви учат да играете с тях истинско гръцко сиртаки? Да гледате в захлас екзотичните варовикови скали, изпънали лениво гърбовете си върху водата, подобно на гигантски динозаври и мамути?

Види ли ви се примамливо това преживяване, тръгвайте за Закинтос, най-южния остров в Йонийско  море. Ако не се чувствате сигурен като шофьор и не познавате Гърция, изберете екскурзионно летуване. Пътят е доста  дълъг - близо 900 км от София, а от Пловдив са над 1000. Освен това лека кола се таксува на ферибота 50-60 евро. Заредете се пък с търпение, ако сте избрали автобус. До острова с археологическите находки от времето на неолита се стига за 16-17 часа с почивки  на всеки два-три часа, чакане на пристанището в Килини и 40-50 минути по море с ферибот.

Гледките обаче си струват това изтезание. Най-голямата атракция е круиз с голям пиратски кораб срещу 25 евро за възрастен и 15 евро за деца до 12-годишна възраст.  Черешката на тортата, включена в маршрута, е живописният залив Навагио. През целия ден можеш да се печеш на палубата, възхищавайки се на чудните скали, на една от които природата е изваяла профила на Посейдон, да слушаш музика, да си хапваш сладолед по 2-4 евро или да пиеш маркова бира за 3 евро кенчето.  

На кораба са окачени две знамена - гръцкото и пиратско. Морските разбойници, въоръжени с пушки и ками, разиграват шоу, спасявайки на шега туристите, а след това се захващат да приготвят скара за обяд. Можеш прилично да се нахраниш за 5-7 евро плюс кола за 2 евро. Кафето е 2,50 евро. На 150-200 метра от живописния Навагио, наричан още Залива на Корабокрушенците, се хвърля котва. Който е добър плувец, се гмурка в кристалните води от палубата, други слизат по мостчето. Оттам започва плуване до плажа със златист пясък и ръждясал пиратски кораб, заобиколен от 200-метрови скали. Адреналинът е да влезеш в пещерите, сякаш си Сандокан.   

Гмуркането се повтаря няколко пъти. За тези, които предпочитат разходки по вода, се предлага още една атракция - търсене на костенурки Карета Карета. Удоволствието да се качиш на катер за три часа струва 18 евро на човек и 10 евро за деца. Около остров Маратониси, където според гърците костенурките идват да снасят яйца, катерът спира и всеки от пасажерите затаява дъх, надявайки се през стъкленото дъно да види чудото. Костенурките са много големи, стигат до един метър дължина и над 100 кг тегло. Търсенето се редува отново с гмуркане насред морето и плуване до скалите с пещери и малки заливчета с плажове, където камъните са гладки от хилядолетните ласки на водата.  

Що се отнася до Карета Карета, те могат да се видят дори и на градския плаж на Закинтос, например в Лаганас. В курортното селище почти всяка къща е пригодена за хотел, а комплексите задължително имат басейн и не надхвърлят три, максимум пет етажа. Цените за една нощувка  започват от 15 евро. Освен градския транспорт дават под наем скутерчета и АТВ-та. За едно денонощие можеш да караш АТВ из целия остров срещу 60 евро. Машините на четири гуми сноват една след друга и обикновено на тях се возят по двама души. 

С таксита няма никакъв проблем. Карат те където искаш срещу 2 евро на километър.

С пиратски кораб около Закинтос
С пиратски кораб около Закинтос

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...