петък, 19 Януари 2018 15:22 ч.

С яйца на очи до 83 в къща на 121 години

Инженер Петър Петров, който сглоби машина за бране на домати, живее сред книги и спомени
18.02.2017   |   23:13
Прочетена: 1249   |
Коментари: 0
С яйца на очи до 83 в къща на 121 години

Инженер Петър Петров живее сред купища подбирани и събирани с годините книги в къща, която е строена през 1895 година на малката и живописна улица „Свищов”.

Голямата му страст е да се рови в историческите сборници, посветени на българското участие във Втората световна война. Работил е като конструктор на различни видове машини в 18 различни предприятия от времето на социализма.

Правил е и подемнотранспортни машини в София. Обича да казва: „Който е конструирал кранове - значи може всичко”. Сега е на 83 години, а в единия край на дневната на старата му къща стоят чифт гири, с които се поддържа в добра форма.


Всичко в стария дом на инженер Петров напомня за миналите години. На входната врата стои табелата „улица Свищовъ”, която е отпреди 9 септември. „Къщата ни е на над 120 години. Строена е от турци, затова има много здрави основи.

Стените са паянтови, но за направата им турските майстори са използвали толкова хубав материал, че е издържала, без да помръдне, и голямото земетресение през 1928 година, и още много трусове след това”, разказва инженерът.

През 1911 година, малко преди избухването на Балканската война, много турски семейства от Пловдив продават имотите си и се заселват в Османската империя. „На всички е било ясно накъде духат ветровете - затова са предпочели да се махнат”, обяснява старият пловдивчанин. Къщата била купена от дядо му.

Имала две големи стаи, а между тях салон. Сега стаите са преградени и са се получили четири помещения. Отпред има вити дървени стълби, които водят към двора - това навява на някаква смесица между възрожденски дом и едновремешна стара градска къща.

В целия квартал между водната палата и Небет тепе има останали само още три такива сгради. Тази на инженер Петров е най-старата.

Баща му бил д-р Крум Димитров, виден поддръжник на Кимон Георгиев. И покрай тези политически увлечения много уважавал цар Борис III.

„Татко е бил лекар в 11-ти сливенски полк. Махат го като човек на Кимон Георгиев и така идва в 9-ти пловдивски полк. Толкова са го уважавали, че на гарата в Сливен са го изпратили с военен оркестър.А по това време цар Борис изобщо не се е интересувал кой какви политически възгледи има - гледал е само кой какво може”, обяснява инженерът.

Д-р Димитров получил през кариерата си два ордена от цар Борис и един за участието си в Отечествената война.

Това не попречило на новата власт да го освободи от работа през 1948. Д-р Димитров надживял царисти, комунисти и видял грозните мутренски години на ранната демокрация. „Почина на 92 години през 1995 - когато нищо хубаво не ставаше в страната”, обобщава синът му.   

Освен стотиците томове историческа и техническа литература душата на този стар пловдивски дом е една чудесна 80-годишна чешка печка от чугун. Била купена от Сливен, когато докторът още бил лекар на полка.

Целият дом на стария инженер е покрит със стари вестници. Направил това, защото се топли с брикети, а хартията събирала опасните сажди. Видял това от американците.

„Аз съм обучаван от инженери, завършили в Германия и доучвали в Съветския съюз. И от едно време знам, че нещо щом е измислено от американците - винаги е умно”, заявява старият инженер.

Разказва как в секцията по механизация към Института по зеленчукови култури „Марица” навремето му дали едно специално американско ремарке за бране на домати. Трябвало да конструират българско по този модел, само че по-високо.

Петър Петров обяснява, че американските домати растат едновременно, еднакво големи са и са еднакво безвкусни. Българските растат в различно време, един с друг не си приличат и са много по-вкусни.

„Затова е трудно да се направи българска машина за бране на домати. Разглобихме американската и бях удивен колко прост и интелигентен е механизмът . Побългарихме го, но направихме това благодарение на американските принципи. И от София дойдоха да ни се карат, защото там са огромен скъпо платен институт с бюджет от милиони, а ние в едно малко пловдивско хале ги направихме за смях”, спомня си инженерът.

Инженер Петър Петров твърди, че на тази възраст се пази от храни, в които може да има консерванти. Щял да влезе в болница, след като изял едно кебапче преди няколко месеца. „Месото им не е лошо, но химикалите, които вкарват в тях, ми влияят зле”, обяснява той.

Затова се чувства прекрасно, като се храни само с яйца на очи и други ястия, в които има много олио. Всеки ден слиза по опасните вити дървени стълби. Освен това вдига гири за физически тонус. Преди това спортувал с чифт по-тежки гири, но ги спрял. „Без спорта съм за никъде”, обобщава инженерът.


 

В Дравската епопея : Баща ми спасил 700 ранени български войници

Д-р Димитров бил на фронта през цялата кампания на българското участие в заключителния етап на Втората световна война. И бил един от лекарите, грижили се за ранените българи по време на легендарната Дравска епопея.

"Бил на 25 километра от битката. Разказвал ми е, че е имал 250 легла в полевата болница, а само за ден от фронта му докарват 700 ранени българи. И за всички успява да се погрижи, като само трима от тях умират от раните си. При единия българин куршумът така минал през аортата на сърцето, че успял да я издълбае. Знаели, че няма шанс да оцелее - очаквали да се спука при най-малкото напрежение.

И това момче заплакало и се помолило: Качете ме на един самолет, само и само да умра в България! Не можем - няма да издържиш полета! Така му отговорили. Сега може с операция такова раняване да бъде спасено. Но тогава, кой ще тръгне да прави операция на сърце на фронта? Вторият убит бил улучен в мозъка и нямал никакъв шанс.

Третият бил с куршум в белия дроб. От тази рана развил скоротечна туберкулоза и починал. Баща ми беше много горд, че е спасил толкова български войници”, казва синът Петър Петров. /Марица.бг

 

 

С яйца на очи до 83 в къща на 121 години
С яйца на очи до 83 в къща на 121 години
С яйца на очи до 83 в къща на 121 години
С яйца на очи до 83 в къща на 121 години

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...