понеделник, 27 Януари 2020 02:36 ч.

Таксиметровите шофьори няма да ходят на изпит

Срокът за подновяването на удостоверенията е удължен до 30 юни догодина, а издаването им ще е по документи
15.11.2017   |   10:30
Прочетена: 1322   |
Коментари: 0
Таксиметровите шофьори няма да ходят на изпит

Миналата седмица в Народното събрание беше гласувана промяна на Закона за автомобилните превози, която касае основно таксиметровите водачи. Тя обаче все още не е широко оповестена и много от колегите, шофьори на таксита, не знаят за нея. Най-сетне законотворците разбраха, че това, което бяха направили, е грешно, и го поправиха. Сега вече до края на годината няма да се ходи на изпит за удостоверение на таксиметров водач, както беше предвидено в закона, а се прави едно удължаване на срока до 30 юни 2018 година, в който срок хората ще имат възможност да отидат и да подадат документи.

Самата промяна ще става по документи. Единият формуляр е от КАТ и удостоверява, че водачът няма през последната година допуснати нарушения, свързани с катастрофи, алкохол или наркотици, а вторият е удостоверение за съдимост, което се издава от съда.  

Всичко това е добре дошло за бранша, защото хората нямаха никакво време. До края на тази година нямаше как 50 хиляди души да се явят на изпит.

Между другото според новите разпоредби свидетелството за съдимост вече се издава и по електронен път, така че господата от ДАИ могат да си го изискат и сами. Надявам се, че до края на тези 6 месеца догодина дори и удостоверението от КАТ ще може да се издава по електронен път.

Все още не всички таксиметрови водачи са запознати с тези промени и ние от Асоциацията ще имаме грижа да ги разясним сред колегите. Хубаво е, че все пак в нашите законотворци има желание да променят нещата към по-добро. Но останалите неуредици също трябва да се променят. Има още много грешни постановки в закона. Този данък, който се плаща предварително и който кара хората да дават пари, без да са изкарали една стотинка - такова нещо няма никъде по света. Той трябва да бъде променен, защото сега обслужва единствено интересите на превозвачите. Защото превозвачът трябва да сключи договор с водача, но договор, а не ТРУДОВ договор, с който да го задължава да му прави отчисленията за приходи и т.н. Всичко това трябва да се промени, иначе излиза, че таксиметровите автомобили се управляват от фантоми, а не от живи хора. В действителност водачът е този, който извършва услугата и взима парите.  

В момента този закон не обслужва интересите на водачите на таксиметрови автомобили. Напротив - той ги поставя в едно изключително унизително положение и ги прави почти като роби.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...