събота, 18 Януари 2020 02:26 ч.

Темида: Подаръкът между приятели не е подкуп

Дори да става дума за човек от бизнеса и длъжностно лице, което осигурява обороти за фирмата му
16.01.2018   |   10:56
Прочетена: 2615   |
Коментари: 0
Темида: Подаръкът между приятели не е подкуп

Ако човек на бизнеса изпрати на свои разноски длъжностно лице на екзотична екскурзия, това звучи като подкуп. Но може и да е подарък, особено ако двете страни в тази история са поддържали близки приятелски отношения. И преценката дали става дума за рушвет, или подарък, се прави след събиране на доказателства дали е имало изрична уговорка срещу пътуването до далечен остров да е дадено обещанието длъжностното лице да уреди на представителя на бизнеса сключването на конкретен договор. Ако няма данни за проведен разговор, на който да е постигната конкретна договореност за такава услуга, екскурзията е подарък. Това следва от мотивите към оправдателната присъда на бившата кметица на район „Централен” Райна Петрова и бизнес дамата Надежда Минчева.

Едно от обвиненията срещу двете беше, че Петрова е обещала на Минчева за избере фирмата  за доставчик на храни за детските заведения в района в кризисното лято на 2013 г., когато голямата обществена поръчка на общината за храни е блокирана от обжалвания, а сключените от директорите на детските градини договори изтичат. При това положение Райна Петрова с одобрението на Агенцията за обществените поръчки се спира на процедурата по договаряне без предварително обявление и избира фирма „Надежда 2000”. Договорът е подписан от тогавашния  заместник Борислав Стаматов на 9 август 2013-а, защото Петрова е в отпуск.

За прокуратурата връзката между получените ваучери за пътуване и сключването на договора е пряка. Но съдия Силвия Цанкова разви тезата, че пътуването на кметицата до остров Пукет за десетина дни в края на 2013-а и началото на 2014-а е подарък, още докато четеше присъдата на 10 ноември м. г. Тогава тя обяви, че ваучерът е купен на рождения ден на Райна Петрова през 2013-а - на 15 юни, и че този факт е сред доказателствата, че става дума за подарък. Съдия Цанкова спази обещанието си да напише мотивите към решението на състава в срок от 2 месеца и в тях има още аргументи, че не става дума за рушвет. „В случая нямаме доказани по безспорен начин подобна среща и разговор между двете подсъдими, при които да е направена уговорка, че Петрова именно поради предоставените  ваучери ще упражни подобно неправомерно влияние при вземането на решение от длъжностното лице Стаматов. Липсват каквито и да било доказателства за причинно-следствена обусловеност на даването, респективно получаването на въпросните ваучери и обещание за упражняване на влияние върху длъжностното лице Стаматов във връзка със службата му”, се казва в мотивите. Изтъква се и фактът на изключително близките отношения между Петрова и Минчева и се цитира написаното пожелание към ваучера: „ЧРД, Райна! Нека тази година бъде изпълнена с много усмивки, любов и безброй щастливи мигове. С много обич: Надежда”.

Така ваучерът не може да се брои за „дар, който не се следва”, както в Наказателния кодекс е формулирано престъплението „подкуп”. Другите обвинения - че преди сключването на подписания от Стаматов договор директорките на детските градини са били притискани да работят с „Надежда 2000”, също се оказаха недоказани. Както „Марица” писа още в хода на делото, директорите на детските градини масово паднаха в плен на амнезия какво се е случвало, когато е трябвало сами да избират от кого да зареждат храни. И твърдяха, че не си спомнят или че никой не им е казвал да подписват точно с „Надежда 2000”, но някои от тях оставали с такова впечатление. За съда обаче този тип умозаключения не са доказателства и Петрова е обявена за невинна и по този пункт.

Краят на този казус още е далеч, защото окръжният прокурор Румен Попов обжалва присъдата и прогнозира, че делото ще бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд.

Темида: Подаръкът между приятели не е подкуп

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...