петък, 28 Февруари 2020 23:56 ч.

Тенденции 2018: Ултравиолет завладява интериора

Цветовете са важни, те влияят върху настроението и емоциите ни, казват дизайнерите
10.01.2018   |   15:45
Прочетена: 3071   |
Коментари: 0
Тенденции 2018: Ултравиолет завладява интериора

2018-а ще е разумна, практична и екологична. Така поне я виждат дизайнерите, които диктуват тенденциите в обзавеждането на дома през новата година. Да не забравяме и комфорта, допълват спецовете. И предлагат цяла серия от удобни кресла, дивани и много текстил, с които да го постигнете. 

Геометричният, чист и елегантен дизайн има най-висока стойност в съвременния интериор. С една особеност - ъглите са леко извити. Друг интересен тренд са  “черните линии”, които подчертават геометрията в интериора. Срещаме ги под формата на осветителни тела, етажерки, плотове и мебели в пространства, които имат по-мъжки характер. Дизайнерите определено ще залагат на простотата в линии и форми през цялата 2018-а.   

Минимализмът е на дневен ред, 

а смесицата от скандинавски и високотехнологични стилове с ретро дизайна създават нови и стилни варианти. Ето как! Тази година в интериора се налага стилът Джапанди (Japandi), обясни дизайнерката Александрина Александрова. “Това е едно преплитане на изтънчеността и финеса на японския стил с удобството, комфорта и сдържаността на скандинавския интериор. В него преобладават преди всичко пясъчните и топлите цветове. Характерни за този стил са мебелите от дърво, бамбуковите рогозки, лампионите от хартия, медните детайли, които създават едновременно уют елегантност, шик, непретенциозност и простота.” 

Ратанът и плетената ракита също влизат в интериора на 2018-а, за да подчертаят бохо усещането. Хит е дизайнът, който залага на комбинацията от различни принтове и щампи. Геометрични, винтидж, тропически, абстрактни, етно или неутрални, тези десени могат да бъдат съчетани успешно, ако притежаваме усета и познанията за това. 

От значение е и на кои цветове ще заложите.

“Цветовете на едно жилище трябва да се подбират много внимателно, тъй като те влияят върху настроението на хората, казва Александрина Александрова. “Когато са зле подбрани, те могат да предизвикат раздразнителност гняв и безпокойство. В същото време има много хармонични съчетания от цветове, които успокояват и чрез тях се постига приятна и уютна атмосфера”.

И така наситените, ярки тонове се завръщат - тъмнооранжево, топло жълто, прасковено, бургундско и яркочервено - и създават уют, но и топлина в стаите. Тенденциите в дизайна за 2018 г. обаче смело ги смесват с по-студените нюанси - синьо, бяло, черно. “Въздействието на цветовете върху човека е известно от десетки години, разказа арх. Боряна Христова. Тази млада дама, освен архитектура, е завършила и психология, като от години съветва известни български личности как да подобрят дома и работното си място, но и за най-същественото - как да станат по-щастливи в живота и бизнеса си. „Цветотерапията се занимава с вътрешното състояние на индивида и възвръщането на баланса в организма му, допълва арх. Христова. Всеки цвят носи определено настроение, цел или чувство. В зависимост от това какво се опитвате да постигнете - богатство, добро здраве или любов, трябва да фокусирате вниманието си върху конкретни цветове в дома, които ще ви помогнат да насочите положителната енергия в желаната посока”.

Усещането за природа в дома 

ще се запази чрез наситено зеленото по стените, което стана актуално още през изминалата година. Сега природата „влиза” в дома чрез ботанически принтове и различни растителни видове. Например бамбукът с неговото еко послание и красота ще се настани трайно в жилището. Една от ключовите думи в интериора на 2018-а е комфорт. Особено когато се оформят удобните кътове за сядане и зоните за релакс. Всекидневната ще преливат съвсем естествено във верандата пред къщата. А точно тук ще се създава повече уют с удобни кресла, дивани и много текстил. 

АНКЕТА

Кои са модерните цветове на 2018-а?

Александрина Александрова, дизайнер 

“През 2018 цветовете ще присъстват в интериора с цялата си гама. Различните нюанси на жълто, оранжево, борово зелено и кралско синьо създават интериорен стил, вдъхновен от виенските салони от XX век.

Много актуален за 2018 година е ултравиолетовият цвят. Той създава чувство за лукс, царственост и превъзходство, но също така и за спокойствие и лекота. Това е един много интелигентен цвят, който може да се съчетава както със студените, така и с топлите цветове. Много подходящ е за спални и всекидневни”.

Боряна Христова, архитект

„От хиляди години ултравиолетовото се асоциира с магичното и кралското. В комбинация с нещо червено, силно привлича богатството - открай време славата и парите вървят ръка за ръка, така че няма да сбъркате, ако добавите нотка кралско виолетовото към наситеното червено.

Цветът е подходящ както за завеси или диван така и за малки акценти в интериора - възглавници на дивана, килим. Изпъква при комбинация с бежово или светло сиво“.

Тенденции 2018: Ултравиолет завладява интериора

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...