вторник, 15 Октомври 2019 20:57 ч.

Техническият инвестира в лаборатории и научни разработки

Средствата са от първото място в 6 направления на националната рейтингова система
12.01.2018   |   11:06
Прочетена: 608   |
Коментари: 0
Техническият инвестира в лаборатории и научни разработки

Средствата, които Техническият университет получи заради лидерската си позиция в 6 професионални направления, ще бъдат инвестирани в по-добри условия за учене, включително обновяване на лабораторната база и студентски живот на бъдещите инженери, както и за премиране на добрите преподаватели. Това съобщи директорът на филиала в Пловдив проф. д-р Въльо Николов.  

Според последните данни от националната рейтингова система ТУ, включително и подразделението под тепетата,  води по качество на обучение на студенти и докторанти по „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“. Резултатите от класацията оказват влияние върху финансирането и държавния прием в университетите.  

Високият рейтинг на Техническия университет-София и на филиала му в Пловдив се отразява и върху научната работа, увери проф. Николов. През тази година откриването на Дните на науката на ТУ-София ще се проведе в Пловдив на 17 май с Международната научна конференция „Техника, технологии и системи“ - ТЕХСИС. От миналата година тя стана ежегодна. Това означава, че учените от филиала в Пловдив имат достатъчно важни разработки, за да ги представят за обсъждане пред колегите си от страната и чужбина, а за европейските учени ТЕХСИС става все по-престижно място за професионална изява, коментира директорът на филиала.

„За първи път подготвяме съвместна научна конференция с фондация „Български военновъздушни сили“ за 12 април - Деня на авиацията и космонавтиката. Предстои ни участие и във военната изложба „Хемус“ в Пловдив“, добави той.

За нивото на техническите разработки на учените от филиала говори фактът, че в последната сесия на фонда „Научни изследвания“ от класираните 9 проекта два са на колективи от Пловдив. „Очакваме да приключи процедурата за класиране на проекти за изграждане на центрове за компетентност по „Наука и образование за интелигентен растеж”, където участваме съвместно с други научни организации, и се надяваме да класират нашия проект за финансиране“, каза още проф. Въльо Николов.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...