неделя, 23 Февруари 2020 07:14 ч.

Техническият университет е първенец в шест направления

ПУ " Паисий Хилендарски" дръпна с 5 места нагоре в обучението по комуникационна и компютърна техника
14.12.2017   |   16:21
Прочетена: 881   |
Коментари: 0
Техническият университет е първенец в шест направления

Четири пловдивски висши училища се откроиха като национални лидери в направления, по които обучават. Това става ясно от огласената днес класация за 2017 г. в рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас.

В нея Техническият университет под тепетата е първенец в обучението в 6 направления. Филиалът тук заедно с ТУ в София е  N1  в подготовката по електротехника и автоматизация, енергетика, общо и машинно инженерство, комуникационни и компютърни технологии, транспорт. Пловдивският университет запазва миналогодишната си първа позиция в област „Теория и управление на образованието”. УХТ остава също лидер по хранителни технологии. А Аграрният университет е на първо място в три направления: растениевъдство, животновъдство и растителна защита.

В класацията за 2017 г. участват 51 висши учебни заведения. Те са подредени по различен начин в 52 направления според силата си да дават качествено образование в съответната област.

Базата данни в националния портал се събира и обобщава от 2010 г. Тазгодишното издание е актуализирано от Консорциум „ИОО-С”, който включва Институт „Отворено общество”- София и „Сирма Солюшъс”, след като е спечелило обществената поръчка на МОН. Класацията е направена въз основа на над 100 индикатора, обобщени в 6 групи: учебен процес, научни изследвания, учебна среда, социално-битови и административни услуги, престиж, реализация и регионална значимост.

Актуалните данни показват приблизително същата картина като миналата година. Най-голям е скокът, който прави Пловдивският университет в направление „Комуникационна и компютърна техника”. От 11. място  той се изчаква на шеста позиция, като изпреварва Бургаския, Шуменския, Югозападния университет, които до момента са били пред него. Освен че води по теория и управление на образованието, ПУ се нарежда на второ място по биологически науки, химия, физика, педагогика на обучението по… Във всички тези области лидерството държи Софийският университет. ПУ влиза в топ 3 и в обучението по ред други фундаментални науки: история, математика, право, психология,  филилогия, религия. На четвърта позиция е в направление информатика.

Прави впечатление обаче по-задната позиция в области, които са сред основните за вуза във всяка приемна кампания. По педагогика например, където в последните години учебното заведение въведе много иновации и развива модерни магистратури, ПУ дели петата позиция с Великотърновския и Русенския университет, като пред тях са Софийският, Бургаският, Тракийският и Югозападният университет. В същото време в направление „Педагогика на обучението по…” ПУ стои доста по-добре, като дели второто място с Националната музикална академия и Русенския университет. В направление „Социални дейности” пловдивската Алма матер пък е на шесто място. ПУ е четвърти по социология и пета сила в обучението по политически науки.

Освен водещата си позиция по хранителни технологии, УХТ е трети в направление биотехнологии, на шеста позиция по комуникационна и компютърна техника, четвърти по машинно инженерство и под номер 5 по общо инженерство.

Медицинският университет в Пловдив отстъпва на МУ-София лидерското си място от миналата година в направление „Обществено здраве”. И отново е втори след него в областите медицина, стоматология, фармация. В областта на обучението по здравни грижи е трети, което е отстъпление с едно място, но с 1 точка разлика.

Аграрният университет е лидер по растениевъдство, растителна защита и  животновъдство, но е четвърти  в направление „Науки за земята”, като там го изпреварват Софийският университет, Минно-геоложкият и Лесотехническият. Това обаче е изкачване на вуза с едно място, като тази година изпреварва НБУ.

АМТИИ остава непосредствено след Националната музикална академия в направление „Музикално и танцово изкуство”, зад него е НБУ, а на шеста позиция – ПУ. По изобразително изкуство обаче този път пловдивската арт академия е изпреварена от Великотърновския университет и отстъпва с една позиция – на третото място в класацията. Под номер 3 добре стои в областта на „Педагогика на обучението по…”, която се предлага от много висши училища.

http://rsvu.mon.bg/rsvu3/


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...