неделя, 23 Февруари 2020 00:34 ч.

Тончо Токмакчиев брани българското гюлово масло

В края на тази година течното злато ще се продава по света под името “Bulgarsko Rozovo Maslo”
20.08.2013   |   12:06
Прочетена: 2244   |
Коментари: 1
Тончо Токмакчиев брани българското гюлово масло
Снимка: Братът на актьора Тончо Токмакчиев - Ангел (вдясно), отглежда и лавандула
Автор на снимката: Надежда Чипева

Осем производители на розово масло, обединени в сдружение “Българско розово масло”, са амбицирани да регистрират продукта в Европейския регистър на земеделските продукти и храни със защитени географски означения. Така ще се даде шанс на родните производители да предлагат на западните пазари продукт с доказано качество, както и да са конкурентоспособни.
Съдружник в една от фирмите в сдружението е актьорът Тончо Токмакчиев. Той и брат му Ангел имат собствени насаждения и инсталации в село Ясеново, обл. Стара Загора. Бизнеса основно движи Ангел, който по професия е реставратор на стенописи и икони. Собственик в друга фирма е дъщерята на Нонка Матова - Галина. Преди години тя закупи една от най-старите дестилерии за производство на розово масло у нас в с. Зелениково, известна като розоварната на Шипков. Както “Марица” писа, през април тази година фабриката бе обявена за продан от съдия-изпълнител заради неизплатени дългове към “Уникредит Булбанк” АД. Купувач обаче не се яви, а втора година дестилерията не функционира.


Останалите членове в сдружението също имат розови масиви и дестилерии в областите Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Преди дни Министерство на земеделието и храните обяви на сайта си заявлението-спецификация за вписване на розовото масло в еврорегистъра. В рамките на месец, след публикуването му, ще се приемат мотивирани възражения, като крайният срок е 14 септември 2013 г. Това е втори опит българското розово масло да получи от Европейската комисия (ЕК) картбланш за защитено географско указание. Миналата година документа бе върнат от ЕК за корекции с искане за исторически доказателства за произход и техническа спецификация за българското розово масло. От сдружението се надяват вече да са изрядни и да избегнат друг рестарт по кандидатстването, което би отложило регистрацията във времето. Тепърва са на етап представяне, процедурата е изключително бавна, но се надява най-рано до края на тази година да има положителен отговор, след което автентичното българско розово масло ще се предлага под защитеното географско указание “Bulgarsko Rozovo Maslo”.


Единният документ, който ще се изпрати в Европейската комисия, включва подробна информация и описание на българското розово масло, което се произвежда от цветовете на маслодайна роза - Rosa damascena Mill.


Описани са фазите на извличане на маслото, неговите физико-химични показатели, специфична характеристика на географския район и др. В документа са посочени също и исторически данни, според които българското розово масло води началото си от 1680 г. То получава световна репутация, а в края на 18-и и началото на 19-и век завладява световните пазари. защитават розовото масло

Тончо Токмакчиев
Тончо Токмакчиев

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...