събота, 18 Януари 2020 13:40 ч.

Топлото време разпука пъпките на бадема

Преждевременно цъфнаха кокичета и декоративни храсти
09.01.2018   |   12:22
Прочетена: 712   |
Коментари: 0
Топлото време разпука пъпките на бадема

През първата седмица на януари агрометеорологичните условия в района се определяха от наднормени температурни постъпления. Средната температура на въздуха беше близка до биологичната нула от 5°С (Пловдив 4.7°С; Пазарджик 4.0°С;  Ямбол 4.6°С; Сливен 5.5°С; Стара Загора 3.4°С; Хасково 5.0°С; Кърджали 6.0°С ).

Условията дадоха възможност за протичане на вегетационни процеси при зимуващите култури. При житните посеви продължи фенофаза братене, а при рапицата - розетка.

В резултат на необичайно топлото време по-рано от обикновено започна цъфтежът на бялото кокиче и някои декоративни храсти, като форзиция и лоницера. При най-ранните овощни видове, като бадемите, беше регистрирана фаза набъбване и разпукване на пъпките.    

През периода съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Ще бъде по-студено в сравнение с изминалата седмица, но по-топло от обичайното, предимно облачно, със слаби превалявания от дъжд. Отрицателни температури се очакват през почивните дни.    

При така прогнозираните агрометеорологични условия се очаква малко по-ниските температури да задържат развитието на растенията. Съществена промяна във фенологичното състояние на житните и рапицата няма да се наблюдава. На този етап растенията продължават вегетация и черпят почвена влага предимно от повърхностния почвен слой.

Въпреки по-ниските температури в отделни райони ще се наблюдава набъбване и разпукване на пъпките и при други овощни и декоративни дървесни видове.

За справки и специализирани прогнози:
http://plovdiv.meteo.bg  
032/632-422, НИМХ-Пловдив


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...