сряда, 22 Януари 2020 13:26 ч.

Топ проектите на 2017-а: Лувърът в Абу Даби плава сред вълните

Архитектурното чудо струва $3 млрд, 525 милиона са платени само за марката
13.01.2018   |   20:42
Прочетена: 957   |
Коментари: 0
Топ проектите на 2017-а: Лувърът в Абу Даби плава сред вълните

В писмо до редактора на New York Times от Аrchitectural Record питат: Може ли във всички класации на културните събития от 2017-а - "Най-доброто от годината" - репортажът да не включи нито едно архитектурно произведение? Престижното издание изброява най-добрите филми, пиеси, танци, музика, книги. Има дори и списък, наречен "Годината в детайли", който включва чанта на Balenciaga, която струва $2145. Но няма архитектура.  

За да запълнят празнината, от Аrchitectural Record подреждат някои от най-добрите проекти, завършени през 2017 година. Ето и някои от тях.

Безспорният лидер в една подобна класация е Лувърът в Абу Даби на Жан Нувел. При откриването му на 11 ноември 2017 г. шейх Нахян бин Мубарак ал Нахян, който е министър на културата, младежта и общественото развитие на ОАЕ, посочи, че подобен музей в арабска страна е сътрудничество не само в името на изкуството, но и в името на науката.

Влагайки в този център 3 милиарда долара, арабите заслужено получиха похвала за най-смелата инвестиция в културата, правена някога. С нея Абу Даби се надява да привлече туристи от цял свят. Само за използването на наименованието „Лувър“ в течение на 30 години са платени 525 милиона долара.

Сградата, разположена на остров Саадият в Персийския залив, е сложен организъм, цяла система, пълзяща по архипелаг в морето. Музеят е крайна точка от крайбрежния булевард, а достъпът до него е осигурен посредством понтони, както и с лодки по вода. Комплексът се простира върху площ от 24 000 кв. м. С невероятните си кули, този музей е изящно произведение на архитектурата.

Куполът му е истински гигант - 590 фута в диаметър, ала в същото време куполът на Нувел не крещи. От разстояние проблясващото му метално покритие почти се смесва с вълните на Персийския залив. Всъщност цялата сграда е много ниска и доста дискретна отвън. Подобно на чадър, куполът покрива и обединява 55 отделни павилиона, половината от които са галерии.

Мрежата от улици и площадни пространства, която ги свързва, е покрита и напълно независима от атмосферните условия. А покривът на сградата е проектиран така, че да хвърля слънчеви зайчета. 

Шедьовърът на Жан Нувел е пример за това как се прави фина архитектура. „Идеята беше да се създаде арабска агора, място, където да се събират хора, да идват и да се връщат отново тук, да разговарят за изкуство и култура, а не просто някаква сграда с вход, наречена музей. Основният фокус са връзките между Западното и Източното изкуство“, каза френският архитект на Лувър Абу Даби, Жан Нувел. /Марица.бг

Топ проектите на 2017-а: Лувърът в Абу Даби плава сред вълните
Топ проектите на 2017-а: Лувърът в Абу Даби плава сред вълните
Топ проектите на 2017-а: Лувърът в Абу Даби плава сред вълните
Топ проектите на 2017-а: Лувърът в Абу Даби плава сред вълните

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...