сряда, 18 Юли 2018 09:45 ч.

Топ 5 на финансовите измами за 2017-а

Най-много българи за ужилени по телефона, следват жертвите на инвестиционните посредници
28.12.2017   |   15:22
Прочетена: 760   |
Коментари: 0
Топ 5 на финансовите измами за 2017-а

Класация на топ 5 финансови измами на 2017 г. за България са направили експертите от „Warning Trading“. Екипът се е сблъскал с множество измами през годината и лично е помогнал на пострадали да си върнат парите. Ето тяхната класация:

5. Банкови преводи

Измамите с банкови преводи, така популярни в чужбина, намериха своите жертви и у нас. В България действа Постоянна комисия за платежни спорове (ПКПС). Тя разглежда национални и трансгранични спорове, произтичащи от договори за предоставяне на платежни услуги от разстояние по смисъла на Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние. ПКПС решава възникналите спорове между доставчици на платежни услуги и ползватели на платежни услуги, както и между издатели на електронни пари и техни клиенти, ако попадат в предметния обхват на понятието за платежна услуга по чл. 4 от Закона за платежните услуги и платежните системи и имат имуществена стойност до 25 000 лв.

По данни на Комисията за 2016 г. тя е сезирана със 149 заявления. Половината от образуваните производства са за оспорени платежни операции към интернет търговци и чрез използване на интернет банкиране - 60 заявления (около 50 % от подадените заявления). И през 2016 г., както и през предходната 2015 г. се открояват неразрешените платежни операции вследствие на интернет измами. Срещат се, макар и не толкова често, класическите случаи на неоторизирани операции в интернет, вследствие на неправомерно присвояване на данните на платежната карта от лица от най-близкия личен или професионален кръг на ползвателя на платежния инструмент (family fraud).

4. Фишинг измами

Това са мейли, маскирани като писма от някого, когото познавате. Схемата не е съвсем нова за страната ни, но напоследък се радва на голяма успеваемост. Само за последните два месеца от годината фишинг измамниците се „преоблякоха“ като известни фирми и марки, последно и като НАП, за да се доберат до сметките  и личната информация, за да могат да източат част от парите ви. Хакери атакуваха от името на „Кредисимо“АД , ЕМБ Трак енд Бъс България АД и ЕНЕРГО ПРО.

3. Криптовалути и бинарни опции

Тук случаите вероятно са много. Основното е да сте особено предпазливи при търговията с криптовалути и бинарни опции, да проследите трейдърите, да проверите дали имат надлежния лиценз, да потърсите отзиви и след като сте отсели добре информацията, да предприемете действия и да инвестирате парите си.

2. Измами на инвестиционни посредници

Годината и в тази област показа, че нечестните играчи на пазара биват посочвани и изхвърляни от него. Случаите на „Позитива“ АД и „Интерактив кампъни“ ЕООД са конкретни примери как у нас Комисията за финансов надзор стопира недобросъвестните инвестиционни посредници, като отнема лицензи и прекратява дейността им. Преди да решите да вложите парите си, внимателно проучете състоянието и реномето на инвестиционния посредник, независимо дали е български, или чуждестранен, да проверите дали е лицензиран .

1. Телефонни измами

Те са невероятен бич по българското население, особено сред по-възрастните му представители. Заради тяхната масовост заслужено държат печалното първо място. През годината хитроумните измамници измисляха все повече нови и нови начини, за да оплетат в мрежите си наивни граждани, удряйки по най-милото им - близките. Безпогрешна психоатака, която донесе буквално милиони левове на безскрупулни мъже и жени, които богатеят на гърба на беззащитните си жертви. Имената на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров влязоха в последните сценарии на телефонните измамници, според които те лично ръководят полицейска операция. Според разследващите полицаи напоследък един от най-използваните сценарии е измамниците да се представят за служители на полицията. Статистиката обаче сочи, че в много от случаите преди или след обаждането от фалшивия полицай хората получават и обаждане от друг глас, който ги заплашва с убийство.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5918
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...