сряда, 21 Ноември 2018 17:42 ч.

Тотев прави грешка, като мълчи за Райна

25.07.2014   |   12:35
Прочетена: 2472   |
Коментари: 25
Тотев прави грешка, като мълчи за Райна
Снимка: Славчо Атанасов

Очаквах  г-н Иван  Тотев  да  дойде  вчера на сесията  и да внесе предложение за отстраняване на Райна Петрова от длъжност кмет на район „Централен“, както и за избор на друг кмет, но  за мое голямо  учудване това не се случи.

Съдът отстрани г-жа Петрова,  за да не подлага на натиск служителите. Логично е кметът на Пловдив да реагира на този невиждан скандал, но той продължава да мълчи,  като по този начин девалвира авторитета на местната власт. Неговото мълчание означава, че той на практика подкрепя Райна Петрова. И аз в моя мандат имах неприятен случай, когато трима служители бяха  задържани и обвинени в злоупотреба със служебно положение. Ставаше дума за 5000 лева, а не  1 700 000 лева, каквато е сумата на доставките в детските заведения в район „Централен“.  

Светкавично  отстраних от длъжност моя шофьор  Саркиз  Москофян  и  шефката на ГРАО Василка Костова.  По същия начин постъпих и във връзка със скандала с фирма „Ритон“, като освободих  незабавно зам.-кмета Георги Григоров и мое доверено лице главната юристка Зорница Нейкова заради липса на контрол,  след което потърсих службите, за да си върнем  имотите. Сега за първи път в историята на Пловдив се случва прецедент - арестуван е районен кмет с  18 тома събран материал и обвинение за длъжностно престъпление и търговия с влияние.  С разследването са ангажирани службите за сигурност и  окръжният прокурор на Пловдив, което означава, че има много сериозни доказателства срещу районния кмет.

Г-н Тотев светкавично трябваше  да отстрани Райна Петрова, но той отново, както и  при други  неприятни за него ситуации,  дори  не присъства на сесията, за да не му задават неудобни въпроси.  Нямаше го и когато внесе предложение за увеличаването  на данъци и такси, нито  когато именно той поиска да оттегли участието на общината от  Фонда за развитието на летището. По същия начин вече две седмици   не коментира  най-големия скандал в пловдивската история и се крие.  Това води до девалвация на доверието на гражданите в институциите.  Чудя се, дали г-н Тотев си дава сметка за това негово поведение.  
Кметът задължително  трябва да направи проверка за доставките на храни в детските заведения както в „Централен“, така и в останалите райони.  Така навремето аз разпоредих  вътрешна проверка за въпросния подкуп от 5000 лева. А в случая с „Централен“ става  въпрос за корупция, и то не къде да е, а в изключително важна сфера -  хранене на деца. Изумен съм как нашият кмет  може да не взима никакво отношение. Това е недопустимо. Липсата на открита позиция създава предпоставка за какви ли не слухове в града. Хората коментират, че след като кметът мълчи по случая с Петрова, не я отстранява и не назначава нов районен кмет, той на практика е с нея.  Казвам му като бивш кмет и общински съветник, че това е груба грешка.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7369
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...