неделя, 21 Януари 2018 13:00 ч.

Треска за злато край Маджарово

Родният Индиана Джоунс събира търсачи на силни усещания край Арда
12.08.2017   |   20:39
Прочетена: 1747   |
Коментари: 0
Треска за злато край Маджарово

Меандрите на Арда край Маджарово се превръща в истински Клондайк през уикенда. Над 600  последователи на Джек Лондон се стекоха от цяла България на събора на Асоциацията на търсачите на ценни метали и метеорити. Освен на самородно злато районът край Арда е богат на минерали - ахати, ясписи. Тук често идват и чужденци, които посещават единствения на Балканите Природозащитен център за лешояди, които гнездят там.

За пръв път на Арда край Маджарово ще има състезание с награди за промиване на злато с драги и за търсене с детектори.

Времето на събора на Маджарово не е избран случайно -  точно в нощта на 12 срещу 13 август ще се наблюдава уникално явление: тази година метеоритният дъжд на Персеидите ще бъде удивително силен и светъл. Златотърсачите ще наблюдават над Арда уникално небесно представление с впечатляващи естествени фойерверки, тъй като земята ще премине по-близо до пътя на кометата. Средно на минута ще падат по 2 метеора, обяснява Стаменов.

Приятелите с право го наричат нашенски Индиана Джоунс по аналогия с прочутия филмов герой, търсач на съкровища и приключения. Стаменов е златотърсач с 40  -годишен стаж. Създател и председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, единствена на Балканите. Направил е нова карта на находищата със самородно злато, която актуализира постоянно. Негови приятели и учители са най-известните български геолози и археолози, сред които Георги Китов. И до днес любим автор му е Джек Лондон, описал приключенията си като златотърсач в прочути творби като “Златният каньон” и “Жажда за живот”.

Златната тръпка  за Стаменов не е мания за забогатяване, а откривателство, начин да си по-дълго сред природата. Най-големия си златен къс - 13-грамова самородка, Кирил е открил преди година по деретата на село Стремци край Кърджали. 

 Златотърсач милионер няма, но е неописуемо вълнение да откриеш златинка, да не говорим за къс злато. Хора, които търсят бърза печалба, бързо се отказват. Забравят, че всяко хоби е скъпо - има въдици по 2000 лева, както и пушки по 30 000 лв. 

Стотина лева са нужни на прохождащ златотърсач -  за легенчета за проби и промиване, за  улей, с който да се събират златните късчета. Улейчето излиза 15 и 30 лв. , ако сам си сгънеш ламарината, сложиш стелката и мрежичката отгоре.  Направата на драга е по-скъпа - трябват  маркучи, помпа и инжектор за засмукване на материала от дъното на реката. Само помпата излиза от 130 до 260-360 лв. Металните детектори тръгват от 300-400 лв.,  марковите  стигат до 10 000 лв.   Търсачи на съкровища

Членовете на асоциацията, която съществува от 2012 г., са вече към  4000. Най-много са ентусиастите от Южна България - Пловдив, Асеновград, Баня, Карловско, Панагюрище, Стрелча, Кърджали, Хасковско.  В асоциацията членуват учени историци и геолози, видни юристи.

Съборите са вече традиция  - следващият е през септември на Старозагорските бани. В късна есен Стаменов ще организира отново експедиция за търсене на метеорити край Свежен. Според учени от НАСА, с които Стаменов поддържа връзка, в Средна гора има паднали късове от небесни тела. Предстои и традиционният семинар на асоциацията в Пловдив. 

С участието на наши специалисти от Минно-геоложкия университет и изселници подготвят експедиция в Турция за търсене на минерали и метеорити в района на Бурса и Измир. Планират и  документален филм с условно заглавие „Пътят на европейското злато” .

За глупци

Пиритът е златото на глупците, във водата няма разлика, но изсъхне ли, потъмнява. При 10-15 златинки в две кофи си струва да продължиш. Златото е 19 пъти по-тежко от водата и 7 пъти по-тежко от всички останали вещества в речното корито.

Режимът

През 2001 г. е направена поправка в Закона за подземните богатства, която позволява златодобив чрез ръчно промиване руслата на реките. Не е позволено да копаеш, да сечеш дървета. Който иска да вади пари, взема реки на концесия, наема багери, тежко оборудване и дълбае. Много строг е режимът в зоните със специален статут - природните резервати, Натура 2000.

Треска за злато край Маджарово
Треска за злато край Маджарово
Треска за злато край Маджарово
Треска за злато край Маджарово
Треска за злато край Маджарово
Треска за злато край Маджарово
Треска за злато край Маджарово

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...