сряда, 17 Юли 2019 17:24 ч.

Третокласници написаха Харта на добрия читател

В маратон на четящите СОУ „Софроний Врачански” гони резултат от общо 100 000 прочетени страници
11.02.2016   |   11:24
Прочетена: 776   |
Коментари: 0
Третокласници написаха Харта на добрия читател

Третокласници от Пловдив съставиха Харта на добрия читател. Тя им дава право да четат безспир, колкото си искат, но и да не четат въобще.  

Преди да излязат с предложенията какво да бъде записано в „манифеста”, хлапетата от 3 "б" в СОУ „Софроний Врачански” попълнили анкета, съставена от класната им Минка Кирова. В допитването са отговорили на 4 въпроса: защо четат, какво четат, кое е водещо при избора им на книга и как показват, че я ценят.

Резултатите сочат, че най-често посягат към приключенски истории и вълшебни приказки, като за мнозина любимо четиво са и енциклопедиите. Почти не се срещат хлапета, които предпочитат стихове, списания, речници или басни.

Като основен мотив да разгърнат страниците учениците най-масово са посочили любопитството да опознаят света. На второ място се нарежда удоволствието да съпреживяват историите и чувствата на героите. По-малко деца са отбелязали в анкетните карти  други причини да четат: за да не скучаят, да разберат взаимоотношенията, да впечатлят връстниците, да се забавляват.

На въпроса какво ги води при избора на книга най-много третокласници отговарят без колебание, че това са илюстрациите. На по-задните места класират дебелината, визията на корицата, заглавието и шрифтовете.

На въпроса как показват, че ценят книгата, масово отговориха, че я препоръчват на свои приятели, а после и сами я препрочитат, разказа Минка Кирова. Другите изброени варианти са: подвързват томчетата, заспиват с тях, кътат ги на нощното шкафче или си правят домашна библиотека.

За да стимулира още повече грижата за книгата, преподавателката веднага след края на грипната ваканция планира родителска среща, на която децата и семействата им заедно ще майсторят обложки за книги. Учителката вече е инструктирала майките и татковците да приготвят корици от стари свои тефтери, залепващо фолио, разноцветни хартии. А една от бабите толкова се вживяла, че даже изплела на една кука подвързия за книга, като майсторски оформила и различни мотиви - момиче и цветя.

В СОУ „Софроний Врачански” вече имаше една подобна родителска среща, която събра на един чин различни поколения. Идеята бе деветокласниците да разкажат на петокласниците какво са чели, когато са били на техните години, а майки и баби да прочетат на глас страници от своите любими ученически четива.  Така в стаята прозвуча дори откъс от „Тимур и неговата команда”, прочетен от сладкодумен дядо.

Акциите са част от инициативите за приучаване към четенето, които прилагат на практика по места националната стратегия за повишаване на грамотността.

В СОУ „Софроний Врачански” вече си имат и четящо дърво. В началото на учебната година то бе закичено с есенни листа от хартия. Върху всяко децата записват заглавието на прочетена книга и няколко думи за нея. По Коледа листата бяха заменени със снежинки, сега предстои стволът да се окичи с пролетни цветове. През четирите сезона преминават и собственоръчно изработваните от хлапетата книги.

Всяки ученик сглобява своя, като събира в нея правени в часовете диктовки, съчинения, лични рисунки, илюстрации от интернет. После Минка Кирова ги сглобява у дома с мъжа си в кипри томчета, с които всеки нейн ученик се гордее.

Школото е обявило и Маратон на четящите, в който имат право да участват ученици, учители и родители. Всеки трябва само да попълни формуляр със заглавието на прочетената книга, автора и периода, в който е пребродил текста. Трябва да разкаже накратко и съдържанието. Вписва се също колко страници има книгата.

Така всеки клас брои своите. Целта е цялото школо да достигне 100 000 прочетени страници до финала на 30 април. Резултатите ще бъдат отчетени в навечерието на 24 май. Класът победител ще бъде награден с еднодневна екскурзия, а най-четящият ученик ще получи таблет или телефон.


Харта на добрия читател


Да чета колкото искам
Сам да избирам книги, които ще чета
Да мечтая, докато чета
Да плача, да се смея, да се радвам и тъжа
Да не чета цял ден
Да не чета въобще
Да развихря въображението си
Да пазя книгите
Да предлагам книги на околните
Да препрочитам
Да правя илюстрации по книгите
Да оставя книгата, когато поискам

Третокласници написаха Харта на добрия читател

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...