неделя, 21 Януари 2018 13:00 ч.

Трилион долара в златни жили под Пирин и Родопите

12.08.2017   |   21:58
Прочетена: 2540   |
Коментари: 0
Трилион долара в златни жили под Пирин и Родопите

Самородно злато се намира по нашите земи от древността, сега обаче традицията преживява ренесанс. Неслучайно българските последователи на Джек Лондон  се множат. А страната ни е истинско Елдорадо - американски спътници са установили, че златото под Пирин и Родопите е за над 1 трилион долара. Най-големият къс самородно злато, намерен в България през 1870 г., е от района на Чирпан, Сърнена Средна гора. Бил е с тегло 4.5 кг, но за съжаление  не е запазен. 

Средна гора, районът около Пловдив, Източните Родопи около Ивайловград и Кърджали - това е българският Клондайк, според нашенския златотърсач номер 1. Злато има по притоците на Марица, притоците на Чая, около Свежен в Средна гора, както и в Панагюрско.     

Богат на злато е и районът на Първомай, където златоносни са десните притоци на Марица, минаващи през Православен, квартал Дебър, Бодрово. Река Чая и притоците й в Асеновградско са златоносни. Златни жили има в района на Долнослав и Горнослав, където преди време е намерен самороден къс от 24 грама.

Учени доказаха, че погребалната маска на Агамемнон е правена със злато, добито в древните рудници на хълма Ада тепе край Крумовград, наричано Златния остров. Там е била най-старата златна мина в Европа.

В Чирпанско също има много златни находища. Там е известната Златна нива, буквално преорана от търсачи на съкровища. Реките в Средногорието, особено в целия Панагюрски район, крият много злато, обяснява Кирил. Златоносни са районите около панагюрските села Баня, Лесичово, Росен, Елшица, Попинци, село Оборище около връх Златарев рът. Според теорията на Кирил преди хилядолетия Средна гора е била по-висока от Стара планина, която се издига много по-късно при размествания на земните плочи. Затова в Средна гора е пълно с тракийски светилища с антични рудници около тях. Упорити търсачи намират късчета и днес.

Младо семейство от Панагюрище купило метален детектор и пробвали по приток на Луда Яна. Късметът на новаците проработил  - намерили невероятните 88 грама, промили го с драга, еуфорията била голяма. Младеж от София пък намерил в Средна гора късове злато с кварц - единият от 30 грама, другият над 58 грама.

У нас има неоткрити и много златни съкровища - на могъщия цар Ситалк, на племена като трибалите. Няма как да е иначе, щом като най-голямата златна мина в цяла Европа, която е била в Трансилвания, при управлението на цар Крум е била известно време в границите на България, смята Стаменов. За него обаче търсенето си остава хоби и тръпка, не е лаком за милиони. Мечтата му е повече български съкровища да излязат наяве - това е мисията на асоциацията. 

Кирил се е натъквал на търсачи на хайдушко злато - особено в Централен Балкан - около Карлово и Калофер. Виждал е с очите си преди години уникална метална червена книга с  надпис “Поп Мартин”. Книгата била уникат - съдържала описания на съкровища из цяла България с карти. По карти обаче се търси трудно, тъй като дори за година местността се променя много. А самото търсенето крие и рискове - преди години иманяри влезли в пещери в Тетевенския Балкан с агрегати. Задушили се от газовете и спасителите вадили мъртви тела. А има и много иманяри, които изобщо не са открити.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...