неделя, 25 Февруари 2018 13:26 ч.

Трима бивши в битката за главен архитект

Валентин Маринов, Емил Жечев и Илко Николов пуснаха документи в конкурса
20.03.2017   |   22:58
Прочетена: 3213   |
Коментари: 17
Трима бивши в битката за главен архитект

Шестима кандидати за длъжността главен архитект на Пловдив се надпреварват за възловия пост в общината, съобщи кметът Иван Тотев. Комисията започна да разглежда в петък документите за допустимост.

Всички мераклии за мястото са със стаж над 4 години - минимума, поставен като едно от условията на конкурса. А повечето  са заемали длъжността главен архитект, предимно в районните кметства.

Сред участниците е известният архитект Валентин Маринов, командвал градоустройството в зората на демокрацията при кмета д-р Гарабед Томасян. По същото време Маринов беше и зам.-кмет, който още тогава водеше война срещу металните гаражи, започнали да се роят като гъби.

Архитектът е работил и при прочутата кметица на „Централен” Райна Петрова, но за кратко, тъй като тя го освободи от длъжността. Арх. Валентин Маринов е проектант на стадион „Пловдив”, за чието довършване се бори с нокти и зъби повече от четвърт век.

Той е проектирал и олимпийския Гребен канал, а за втория твърди, че може да бъде по-малък и по-евтин, отколкото предлага избраният от община Пловдив проектантски колектив.  

Другата известна личност на конкурса е бившият председател на Общинския съвет арх. Илко Николов, автор на множество реализирани проекти в областта на общественото и жилищното строителство, търговията и туризма в Пловдив и в страната.

По негови проекти са построени новият пътнически терминал на Летище Пловдив и църквата „Свети Николай” в район „Западен”. Илко Николов е зам.-председател на Съюза на архитектите в България и шеф на пловдивското дружество на Съюза на архитектите в България. Няколко пъти е удостояван с награда „Пловдив”.

В миналия мандат беше избран в местния парламент с листата на СДС и представляваше Бизнес-експертен съвет. И той е бил главен архитект в район „Централен” през 90-те години.

Емил Жечев също ще се бори за престижния пост. Архитектът беше дясната ръка в градоустройството на кмета Спас Гърневски, който и до днес счита, че арх. Жечев винаги е защитавал безкомпромисно общинската собственост.  Преди една година арх. Жечев направи опит да спечели конкурса за главен архитект в район „Централен”, но претърпя фиаско.

Още трима пловдивски архитекти  - Димитър Ахрянов, Борис Лазарков и Хубена Салджиева, се надпреварват за поста. Арх. Ахрянов е бил главен архитект в район „Южен” при кметицата доц. Павлинка Кацарова. Арх. Борис Лазарков заемал същата длъжност в район „Тракия” и в „Южен” по времето на кмета д-р Иван Чомаков.

Арх. Хубена Салджиева е зам.-председател на САБ. Участвала е в екипа на „Консорциум „Пловдив 2021” ДЗЗД”, който разработи Общинския план за развитие на община Пловдив и Интегрирания план за градско развитие за периода 2014-2020. Арх. Салджиева застъпва тезата, че градът има нужда от цялостно градоустройствено проучване и нова организация на движението.

Комисията ще разгледа документите за допустимост на кандидатите и ако те са изрядни, на шестимата претенденти ще бъде даден едномесечен срок, за да подготвят концепция, каза Иван Тотев.

Програмите за градоустройственото развитие на Пловдив ще бъдат представени публично на граждани, а също така и в Общинския съвет. Комисията ще предложи кой да бъде класиран на първо място. Не е изключено обаче на конкурса да няма победител. Марица.бг

Трима бивши в битката за главен архитект
Трима бивши в битката за главен архитект
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4063
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...