сряда, 21 Март 2018 01:22 ч.

Три села на бунт заради крематориума

Подписи вече се събират в магазините в Крумово, Ягодово и Брестник
23.02.2017   |   10:05
Прочетена: 687   |
Коментари: 2
Три села на бунт заради крематориума

След Куклен още три населени места скочиха срещу инсинератора за изгаряния на човешки останки в двора на бившия Институт за цветни метали на Асеновградско шосе. Подписи се събират в магазините в Крумово, Брестник и Ягодово. Местните не искат и да чуят за откриването на крематориума. На протест вчера излязоха жители на Куклен. Те обясниха, че се притесняват както за здравето на децата си, така и за поминъка в района. Куклен е известен с черешовите си градини, Брестник пък с лозята си.  

От община Куклен обясниха, че проектът е на етап обществено обсъждане и то е насрочено за 28 февруари, а според оценката за въздействие на околната среда инсенераторът няма да причини допълнително замърсяване.

На протеста присъства и кметът на Крумово Румяна Самоковарева. Пред "Марица" тя обясни, че недоволството срещу инвестиционното намерение сред крумовци е голямо. Подписи се събират във всички търговски обекти в селото. Те ще бъдат представени на 28 февруари по време на общественото обсъждане.

Според Самоковарева инсинераторът е близо до Крумово и опасенията на хората са свързани с вредите, които може да окаже върху здравето им.

Направих икономическо проучване и установих, че финансово няма да има изгода за инсинератора. Такъв вече се строи на Рогошко шосе. Към него има Алея за отдаване на почит към починалите, обясни Самоковарева. Според нея по-нормално е подобно съоръжение да се прави в гробищен парк, а не до Крумово и в индустриалната зона.

За мен това би било просто една фабрика за изгаряне на тела, коментира Самоковарева. Тя проучила, че за население като това в страната ни икономически обосновано е да има не повече от 4 инсинератора. В София работи един, на Рогошко шосе ще отвори втори, така че по-нормално е третият подобен да е някъде в Северна България, обясни кметицата на Крумово.

На общественото обсъждане на 28 февруари в Куклен се очаква да присъстват не само жители на града, но и на трите села - Ягодово, Брестник и Крумово. Инициативните комитети ще представят подписките си и изразят несъгласието със строежа на инсинератора, стана ясно вчера.

"В София такава инсталация действа на 800 метра от сградата на Министерството на околната среда и водите”, заяви пред медиите Петьо Божков, представител на инвеститора.

РИОСВ също излезли със становище, че крематориумът ще бъде напълно безопасен за здравето на хората.

Живеещите в Куклен обаче са категорични, че не искат подобно съоръжение близо до града. Те обясниха още, че кремацията е в тотален разрез с религиозните им убеждения - и на православните християни, и на мюсюлманите в града. Хората настояват за провеждането на референдум по въпроса за строителството на съоръжението.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...