понеделник, 19 Февруари 2018 05:40 ч.

Тръгна делото срещу Ненчев, Радан Кънев не отиде да го защитава

22.02.2017   |   10:40
Прочетена: 574   |
Коментари: 4
Тръгна делото срещу Ненчев, Радан Кънев не отиде да го защитава

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за договора за ремонта на изтребителите "МиГ-29". Делото тръгна със съгласието на Ненчев, който от вчера може да се ползва с имунитет като кандидат за депутат. Той обаче заяви, че е готов да се изправи пред Темида.

В съдебната зала се явиха по-голямата част от свидетелите - бивши и настоящи висши военни и хора от неговия екип.

Адвокатът на бившия военен министър съобщи, че има нередности в обвинителния акт. Липсват материали, според него, но съдът счете, че това не нарушава правата на обвиняемия. Представителите на СГП поискаха делото да започне, тъй като няма процесуални нарушения. Вторият адвокат на Николай Ненчев – Радан Кънев, днес не се яви на делото. Причините за това обаче не станаха ясни.

Президентът Румен Радев, който е основен свидетел по делото, ще бъде разпитан на някое от следващите заседания, най-вероятно на 12 април. Държавният глава е призован в качеството му на командващ българските Военновъздушни сили (ВВС) през 2015 година.

Делото срещу Николай Ненчев е едно от малкото, които не се вписват в бавното правосъдие. Прокуратурата го обвини дни, след като кабинетът "Борисов" 2 подаде оставка, а само два месеца по-късно внесе и обвинителния акт.

Освен че Ненчев скрил в министерската си каса действащ договор за ремонта на изтребителите от руската фирма РСК "МиГ" и започнал преговори с Полша, не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите. И с двете си действия Ненчев поставил под заплаха авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната авиация на българските ВВС, твърдят от държавното обвинение.

По повод договорите за "МиГ"-овете преди време Ненчев заяви, че през 2015 година именно Радев му препоръчал двигателите да се ремонтират в Полша, за да се търси диверсификация.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...