неделя, 25 Февруари 2018 17:37 ч.

Тръмп сменя Еър Форс 1 със стелт

Президентският самолет в пенсия, „Боинг 747-8”, „Еърбъс” и Б-21 на кастинг
21.02.2017   |   08:12
Прочетена: 1102   |
Коментари: 1
 Тръмп сменя Еър Форс 1 със стелт

В САЩ се обсъжда вариантът дали президентският самолет „Еър Форс 1” да не бъде заменен с невидим за радарите бомбардировач. Още през декември Тръмп определи като „излязла от контрол” програмата по подмяната на флотилията, която трябва да вози стопанина на Белия дом. Проектът е на стойност 3,2 млрд. долара и заложените в него изисквания в момента се покриват само от „Боинг 747-8” и „Еърбъс А380”, като даже и те се нуждаят от сериозни модификации.  

Нужна е промяна на правилата, за да може бъдещият „Еър Форс 1” да бъде по-малък самолет, според консултантската компания „Райт, Уилямс и Кели”. Това поставя сред фаворитите друг модел на „Боинг” - 737, който има военни варианти и ако се оборудва за дозареждане във въздуха, може да прелети огромни разстояния без междинно кацане. Доста по-смел вариант, предлаган от експертите, е модерният тежък бомбардировач Б-21 „Рейдър”, който ще влезе на въоръжение през следващото десетилетие. Моделът на „Нортроп Груман” е изработен по технологията „стелт” и на този етап по-голямата част от техническите му характеристики са секретни. Знае се обаче, че Б-21 е изработен по технологията невидим и е толкова защитен, че може да издържи последиците от ядрен взрив. 

Според експерти е малко вероятно бомбардировачът да стане основен президентски самолет, но е възможно машини Б-21 да бъдат оборудвани за специализиран транспорт на държавния глава за употреба при извънредни обстоятелства.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4066
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...