неделя, 23 Февруари 2020 05:31 ч.

Турските медии са във възторг от Борисов

Премиерът ни защитил Ердоган в скандала между Анкара и НАТО
21.11.2017   |   09:08
Прочетена: 1282   |
Коментари: 0
Турските медии са във възторг от Борисов

Вчерашната лекция на премиера Бойко Борисов по темата за Западните Балкани се хареса много в съседна Турция. Причината – според държавната телеграфна агенция на южната ни съседка и един от близките до властта вестници, нашият премиер е застанал зад Реджеп Ердоган в скандала, в който Анкара и НАТО са забъркани от няколко дни, съобщи Пик.

Турският президент разпореди изтеглянето на 40 войници от учение на Алианса в Норвегия заради компютърна симулация, в която като "вражески лидер" е бил посочен Реджеп Ердоган. Генералният секретар на НАТО се извини за случилото се и посочи, че вината е на външен подизпълнител, като по случая се води разследване.

В Анкара обаче не приеха извинението, а докато близки до властта медии тиражират конспиративни теории, един от президентските съветници заговори за излизане от НАТО.

На този фон дойде и вчерашното изказване на Борисов в УНСС: "Това че президентът Ердоган оттегли своите военни от ученията в Норвегия е знак, който аз отдавна поставям на Европейските съвети. Основните лидери в Европа когато стане въпрос за Турция и президента Ердоган са на пълно отричане – няма тема, по която да се сближат (…) Това е най-силната армия в Южния фланг на НАТО. Е ли логично да считаш, че един човек е изцяло неприемлив за тебе и в същото време да му дадеш пушката с патроните и да ти пази гърба…? И то не мина много време и това се случи (…) Политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство".

"Борисов критикува политиката на ЕС за Турция", пише Анадолската агенция.

Според медията министър-председателят ни е "похвалил" бойкота, който Анкара обяви на НАТО. Sabah "Сабах" е още по-категоричен в своето заглавие: "Българският премиер Борисов подкрепя Турция". /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...