сряда, 14 Ноември 2018 06:32 ч.

Турци и поляци учат “Шмайзер” и “Човече”

29.08.2013   |   15:24
Прочетена: 5397   |
Коментари: 0
Турци и поляци учат “Шмайзер” и “Човече”

Младежи от Хасково показаха популярни игри от детството, на международен обмен в Кайсери

Младежи от Хасково учиха свои връстници от Турция и Полша, как се играят "Шмайзер" и "Човече". Среща на културите чрез игри от детството - това бе темата на международния обмен в Кайсери, където се включиха 14 ученици от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и активисти от сдружение "Надежда", на Красимира Дамянова. Водачи на групата бяха преподавателката по български език - Мария Хаджиева, и по информационни технологии и изкуство - Надежда Бъчварова. Проектът, финансиран по "Младежта в действие", на Европейската комисия, се превърна в празник на движението, състезателните емоции и дружбата, разказаха хасковлии.

Пътувахме с автобус до Истанбул, а след това със самолет до Кайсери. Първите дни бяха посветени на запознанството с домакините и поляците, и на екскурзии из невероятно красивата Кападокия, разказа Атанас Димов. Студентът по тюркология в СУ "Свети Климент Охридски", завърши преди две години ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров", и упражни в южната ни съседка както знанията си по английски, така и по турски език.

Играта на "Шмайзер" направи голям фурор сред всички. Тя е много динамична, силно емоционална и предизвиква много смях. Въпреки, че имаше "пострадали", от блъскането и бутането, се игра много пъти, каза Наско.

Оригинална игра с пляскане на ръце, са показали поляците. Другата им била също доста атрактивна - голямо платно с дупка в средата, се раздвижва с ръце, като целта е, да се опази топче от пинг-понг, да не попадне в дупката. Поляците показали също така познатата у нас игра на ластик, но с други наричания, в които се изброявали дните на седмицата.

Детските игри на турците до една се играят и в България. Освен популярните по цял свят теглене на въже и надпревара с чували, комшиите показали "Пускам, пускам кърпа" и народна топка.

Запознанството с културата на другите народи, включваше и етновечери. Българите обрахме овациите със сладко от рози и лютеница, и най-вече, с фолклорен микс от народни танци. Три от момичетата в групата, които от години танцуват в ансамбъл "Хасково", при Ана Димитрова и в "Южняче", при Васко Димов, сами подготвиха компилацията. Облечени в традиционни български народни носии, те завършиха изпълнението си с вихрен шопски танц, разказа Наско. На българската вечер бил прожектиран и кратък рекламен филм за Хасково - дело на Славян Костов.

Едноседмичният обмен в Турция ни обогати с много впечатления. Посетихме традиционния и много известен ресторант "Яшар баба", имахме късмет да попаднем на автентичен сватбен ритуал Къна геджеси, качихме се с лифта до подножието на третия по височина връх в Турция, Ерджиес /3916 м/, добави още Атанас Димов.

Групата не пропуснала и разходка из турския мегаполис Истанбул.


 

Шмайзер

Шмайзер (наричана още в някои части на България бум, ура или кър) е широко разпространена детска игра от края на 70-те години на миналия век. Тя се играе върху разчертан върху асфалт или плочки чертеж. В нея участват два отбора с неопределен, но равен брой играчи, разположени в две срещуположни полета, оградени с коридори. Целта е да се настъпи триъгълника в полето на противника. Докато тича по коридорите играчът няма право да стъпва върху линия или извън чертежа, защото така изгаря. За да го изгонят от играта, играчите от противниковия отбор - от тяхното поле или вече излезли извън чертежа - могат да го дърпат или блъскат. Само когато играчът се намира в незатворения кръг, наречен бомба, е защитен

Турци и поляци учат “Шмайзер” и “Човече”
Турци и поляци учат “Шмайзер” и “Човече”
Турци и поляци учат “Шмайзер” и “Човече”
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7256
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...