понеделник, 23 Септември 2019 13:19 ч.

Тъй вярно, г-н генерал, престарахме се!

03.11.2016   |   14:47
Прочетена: 3568   |
Коментари: 6
Тъй вярно, г-н генерал, престарахме се!

Началникът на отбраната ген. Константин Попов оглави операцията по издирването на изгубения Мирослав Късовски в Стара планина. Даже се качи на "Кугър", за да огледа целия район под връх Ботев. Сякаш не издирвахме бедстващ турист, а провеждахме операция в рамките на НАТО за залавяне на група джихадисти.

                         Спас КУЗОВ


 Миро, бог да го прости, не оцеля в планината въпреки цялата енергия, хвърлена за спасяването му. Това, погледнато обективно, е меко казано едно огромно престараване в рамките на закона.

Набива се въпросът доколко ефективна беше помощта на армията. И ако бяха повикани повече планински спасители и местни доброволци, а не командоси, дали нямаше Миро да бъде намерен още докато е жив.

Жестът на ген. Попов и целият щаб на БА е благороден, но в същото време и безсмислено показен.

Все едно командващият НАТО генерал Къртис Скапароти лично да се хвърли с парашут някъде край Мосул, за да дири изчезнал доброволец от Червения кръст. Или довчерашната еврокомисарка по бедствията Кристалина Георгиева с голи ръце да тръгне да разчиства срутените къщи в Норча след земетресението в Италия.

Генерал Попов и тези, които го изкомандваха сега, вероятно знаят, че сферата на неговите компетенции е далеч над това да дири изчезнал турист, пък било то и с натовски хеликоптер.  Все пак е минал през една дузина елитни военни школи и ключови постове в Алианса.

Да ползваш този национален капацитет по този начин, е все едно да возиш тикви в лимузина. Знаете ли историята на Вълчитрънското съкровище и за какво дълги години е ползван най-ценният съд от близо 7 кг злато?

Не че не може, но буди въпроси и припомня едни други безсмислени акции на родните силови структури. Примерно жандармерията, която окупира селата по времето на Орешарски, за да пази самотни старци от циганските набези. Нито набезите спряха, нито бабите сега се чувстват по-сигурни. Само безсмисленият пиар остана.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...