петък, 19 Януари 2018 15:21 ч.

Тялото ни се отблагодарява, когато се чувства добре

Не се хвърляйте на екзотични плодове и зеленчуци, съветва Здравка Кокалова, автор на кулинарния блог I Love Our Dream
18.02.2017   |   19:28
Прочетена: 3646   |
Коментари: 0
Тялото ни се отблагодарява, когато се чувства добре

За ползата от фрешовете разговаряме със Здравка Кокалова, автор на кулинарния блог I Love Our Dream. Поводът е, че преди няколко години Здравка, която е и фотограф,  пробва режим с плодови и зеленчукови сокове и остана очарована от резултата.

 

Как плодовите и зеленчуковите сокове повлияха върху здравето и тонуса ти?

Всяка жива храна влияе благоприятно на нашия организъм, зареждайки го с витамини и минерали. Поради алкалната си природа тези сокове помагат на тялото ни да се чисти и възстановява по-лесно. Което позволява на клетките да се делят по-бързо, засилва метаболизма и повишава нашият тонус. Щом тялото се чувства добре и е заредено с енергия, то ни се отблагодарява с добро настроение, здраве и добър външен вид.

С какви комбинации започна?

Добре е да се комбинират зеленчукови и плодови сокове. Така се набавят оптимално количество полезни вещества, а нивата на захарта остават в нормите. Чистите плодови сокове е добре да се разреждат 1:1 с вода поради високата концентрация на захари и липсата на фибри от плодовете след изтискването им. Добра комбинация е спанак, ябълка, морков, цвекло и портокал или лимон. Често добавям и резен джинджифил за тонус и добро настроение, както и при настинки или болки в тялото.

Какво почувства след първите няколко дни?

Прилив на енергия и лекота в главата. Разбира се, ако сте на очистителни сокове с много цвекло, може да почувствате главоболие и леко неразположение поради факта, че тялото се освобождава бързо от натрупаните токсини.

А в дългосрочен план?

Ако се грижиш за себе си всеки ден, ще се чувстваш добре всеки ден. Така че дългосрочният план зависи единствено от нашата мотивация и желание да продължаваме да приемаме плодови и зеленчукови сокове всекидневно. В резултат организмът ни укрепва, по-рядко страдаме от настинки, в добро настроение сме, имаме хубава коса и кожа. Често соковете разрешават и здравословни проблеми, но това се случва винаги в комбинация с цялостна програма. Няма как да пием по един фреш на ден и да мислим, че сме направили достатъчно за здравето си.

Кои според теб са най-полезните сокове?

Всички живи продукти са полезни, но е трудно да се съпоставят. По-скоро трябва да се обърне внимание на това в какъв контекст се приемат. Плодовете и зеленчуците влияят благоприятно в определени ситуации и са противопоказателни в други. Няма точна формула. Най-разпространени са морковите, цитрусите, спанакът (особено сега,  когато е в сезон) Невинаги е нужно да се хвърляме на екзотични съставки, защото те често ни дават много по-малко, отколкото пресният и свеж локален продукт, било то и морков.

 

Рецептата на Здравка

Сутрешен отскок

 

150 г банан

150 г киви

10 г (1 с.л. с връх) грахов протеин (или друг)

10 г (1 с.л) чия

100 мл. соево мляко (или друго)

25 г (3-4 бр) фурми

25 г (1 с.л) тахан

Тялото ни се отблагодарява, когато се чувства добре

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...