събота, 17 Ноември 2018 14:52 ч.

Уикипедия празнува 16 - и рожден ден, швед с 10 000 статии на ден

Българският екип публикува 224 632 заглавия, предпочита да е анонимен
15.01.2017   |   09:06
Прочетена: 528   |
Коментари: 0
 Уикипедия празнува 16 - и рожден ден, швед с 10 000 статии на ден
Снимка: Част от редакторите на Уикипедия на български език заедно със създателя на енциклопедията Джими Уейлс-Джимбо.

Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език - това съм аз. Това е целта на моя живот, казва Джими Уейлс-Джимбо. Той е създателят на интернет енциклопедията Уикипедия. 

Името на проекта „Уики“ произлиза от хавайската дума уики-уики, която означава буквално бързо-бързо. Девизът на Уикипедия е „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“. Уикипедия е многоезична, мрежово-базирана енциклопедия със свободно съдържание. Списва се от стотици доброволци от целия свят, позволяваща на всеки човек с достъп до интернет да участва в редактирането . Проектът започва точно преди 16 години на 15 януари 2001 г. като допълнение към Нюпедия, която се съставя от експерти.  

В Уикипедия има над 20 милиона статии, създадени от над 100 000 доброволци. Съществуват над 270 разноезични версии, включително на иврит и уарай-уарай.

Хубавото е, че може да я попитате почти всичко. Дори и това кой я пише, а енциклопедията отговаря просто и ясно: "Вие". Системата работи със софтуер от типа уики, наречен МедияУики, който позволява на всеки потребител да редактира дадена страница по всяко време и да види веднага своите промени.

На 6 декември 2003 г. се поставя началото и на нейната българска версия. Първата статия е Григориански календар в превод от френски език. Към  7 януари 2017 г. българската уикипедия има 224 632 статии. Редакторите постоянно следят за достоверността на материалите в нея. Те не търсят популярност и предпочитат да запазят самоличността си в тайна. Както самите те се шегуват - за да се предпазят от многобройните си фанатични фенове. 

Опасенията, че ще се превърне в някакво аматьорско произведение със съмнителна достоверност, или дори, че ще се напълни с безсмислици и откровени глупости, не се оправдават. Уикипедия разчита на огромния брой свои редактори не само за да създават обем съдържание, който би бил немислим за малка група от хора, но и на тяхната добросъвестност. Практиката показва, че съзидателността надделява над вандализма. Всъщност, ако това не беше така, човешкото общество отдавна нямаше да съществува.

Сверкер Йохансон е абсолютен рекордьор по най-много написани статии за свободната енциклопедия. 53-годишният швед има 2,7 млн. заглавия, което означава, че е допринесъл за 8,5% от съдържанието на Уикипедия. Йохансон използва компютърен алгоритъм. Той сам е създал програмата, с която може да качва 10 000 статии дневно. Тя търси информация в интернет и я преработва в подходящ за публикуване вид. Описва себе си като вечния студент. Има дипломи за: инженер, икономист, физик и езиковед. Като основна цел в живота си посочва: “Да науча всичко”. Има три деца, като най-голямата дъщеря е на възраст да бъде майка на най-малкото - 3-годишно хлапе от последната му жена - млада филипинка.

Създателят: Печатните издания си отиват

Американецът Джими Уейлс се смята за създателя на Уикипедия, макар че тя е общ проект със сънародника му Лари Сенгър. Лари е главен редактор на Нюпедия, която е онлайн енциклопедия на английски език, писана от експерти. Уикипедия тръгва покрай нея като съпътстващ проект. Уейлс обаче е идеологът на свободната енциклопедия, докато Сенгър е човекът, осигурил базата - програмата уики, на която се пише.

Джими Донал Уейлс, известен като Джимбо е роден през 1966 г. в Алабама. Списание “Тайм” го включва в класацията си за “100 най-влиятелни личности в света".

Непрекъснато чета книги, но печатни издания - не. Не обичам да си цапам ръцете с мастило, казано на шега. Чета онлайн вестници. Електронните вестници и издания ще изместят напълно печатните медии, макар че не знам точно как и кога ще стане това, казва създателят Джими Уейлс при гостуването си в България.

Има си и химн

Енциклопедията си има своя песен “Хотел Уикипедия”. Това всъщност е адаптиран вариант на хита на Eagles от 1976 г. “Хотел Калифорния”. Част от текста е “В танца на страниците редакторите се потят някоя промяна да запомнят, някоя промяна да забравят...”.

Уикипедия си има специална комисия, чиято задача е да честити рождените дни на уикипедианците, които са посочили рождената си дата.

“Без гневни мастодонти” - така е озаглавена политиката на енциклопедията, която е насочена срещу писането под влияние на гнева. Друг пример за това колко са добри в измислянето на имената е политиката “Не се катери по Райхстаг, облечен като Спайдърмен”, която засяга отговорността на редакторите.

Вървят залагания за това каква ще бъде темата на последната публикация в Уикипедия. Дали цялото знание на човечеството ще бъде събрано, или може би енциклопедията ще смени името си? Може и да се случи някаква катастрофа? Залозите се покачват.

Гафове: Крум певецът стана Крум Страшний

Естествено и гафовете не са изключение в Уикипедия. През 2015 година един такъв гаф взриви мрежата. Оказа се, че Гугъл бърка великия български хан Крум с фолк изпълнителя Крум. Куриозът, в който чалга звездата превзема Средновековието, излезе наяве, след като се изпишете Хан Крум в световната търсачка. Ликът на фолкаджията се появяваше до биографията на владетеля. Как може той да е описан като велик български управник, ядосваха се потребители. Справката показваше, че чалгарят е роден през 755 година и е починал през 814. Според спецове гафът се получил, защото Гугъл комбинирал текста от Уикипедия с грешно фото от друг сайт.

Вандали също върлуват из разделите. Един хубав ден на Бил Гейтс му пораснаха рога и мустаци, тъй като шегобиец беше редактирал статията за него в Уикипедия. 

Паркур е “практиката да се смучат топки в градска и извънградска среда” - в началото на годината за известно време това е било обяснението в статията за този спорт. Стайна температура това са “определени градуси, при които хетеросексуалните стават гейове”.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...