петък, 28 Февруари 2020 22:34 ч.

Ураганът сваля покриви в Смолян

18.01.2018   |   12:37
Прочетена: 1642   |
Коментари: 0
Ураганът сваля покриви в Смолян

Ураганните пориви на вятъра вече свалят и цели покриви в Смолян.

Изцяло е съборен покрива на триетажна къща в смолянския квартал Райково. Домът на семейство Илчеви, който се намира на ул."Георги Русев", е останал без покрив рано тази сутрин. Няма пострадали хора. Обитателите й са евакуирани.

„Много къщи без покриви има в село Турян, съобщава зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова. „Вече нямаме връзка с доста населени места, клетките на мобилните оператори не работят. Затворени са детските градини и училица в Смилян, Момчиловци и Ряка", посочи Цекова, която оглави Кризисния щаб в общината с обявяването на бедствено положение от тази сутрин заради вятъра.

Поривите му са причинили щети по сградата на театъра в Смолян и са отменени репетициите на Ансамбъл „Родопа", тъй като стъклата на капандурите са потрошени. Поражения има и по покрива на Областната администрация.

Очаква се от 12 до 14 часа да има още по-силни пориви на вятъра, а ръководството на община Смолян призова хората да не напускат домовете си. Директорите на учебните заведения са предупредени да не пускат децата навън. Отменени са ученическите игри по баскетбол, които бяха предвидени да се проведат днес.

Без ток в община Смолян са селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън. Затворени за движение са пътищата за Мугла, Турян, Габрица, Левочево, както и Околовръстният път в града. В някои населени места и клетките за мобилни телефони не функционират и е трудна връзката с кметовете. Където е безопасно и възможно се провеждат спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Над 20 метра в секунда е вятъра на връх Снежанка, което е около 70 - 80 км в час, съобщиха от Планинска спасителна служба. Заради поривите му спря работата на лифтовете в Пампорово.

 

Ураганът сваля покриви в Смолян
Ураганът сваля покриви в Смолян
Ураганът сваля покриви в Смолян
Ураганът сваля покриви в Смолян

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...