вторник, 18 Февруари 2020 14:49 ч.

Учениците от ПГМ с пет награди от Португалия

10.01.2018   |   15:10
Прочетена: 1254   |
Коментари: 0
Учениците от ПГМ с пет награди от Португалия

С пет награди се завърнаха от Португалия учениците от Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Триседмичната им практика се проведе в град Брага, Португалия, като част от проекта Професионализъм за успешна реализация. Целта му е обмяна на опит между наши ученици и техни връстници от други европейски страни, обучаващи се в специалността „Машиностроене“.

Младежите взеха приза за „Най-добър отбор” от „Брагамоб”, фирма-партньор по проекта от Португалия. Те получиха и специалния плакет на местната фирма МСМ, която произвежда техника за кабинетите по дентална медицина и микроелектроника. Отличието им връчил самият г-н Марио да Коща Мартинс, собственик на компанията със 120-годишна история. С индивидуална награда бе отличен дванадесетокласникът Илия Лапков, призът му е „Най-добър техник в машиностроенето”. Младежите надделяха над своите връстници от Европа и като отбор. Те спечелиха турнира по мини футбол на изкуствена трева срещу конкурентите си от Хърватска, Турция, Литва, Гърция и Словакия.

„В Португалия нашите възпитаници видяха как се работи с машини с цифрово програмно управление, обясни преподавателката им инж. Мариана Петрова. Така те имаха възможност да се докоснат до най-новото в модерното машиностроене“. „Ние не изоставаме от европейското ниво в машиностроенето днес, казват учениците от ПГМ, Пловдив - затова не трябва да омаловажаваме своя труд. Голяма част от индустриалните зони на Пловдив предоставят също отлични условия за работа. А може би и по-добри от европейските“.

„За нас това пътуване беше невероятно преживяване, казва един от участниците в пътуването Преслав Христаков, Уникална възможност да премерим сили с наши връстници от Европа и да побеждаваме конкуренти“. След като завърши 12-и клас Преслав мисли да се насочи към машинното инженерство. Иска да създаде своя предприемаческа фирма в Пловдив и да докаже, че тя може да бъде конкурентна и на европейския пазар. Илия Лапков пък иска да стане студент. Мечтата му е да бъде инженер. „За мен практиката в Португалия бе добър опит. Бих се върнал там временно само за да натрупам още знания, но искам да остана в България”, категоричен е младежът.

10 ученици от Професионалната гимназия по машиностроене заминали за професионалната практика в Португалия. Там ги настанили в хотел в центъра на града, организирали им екскурзии до Лисабон, Порто, Виана де Кащело. „Посетихме много техни исторически паметници, замъци от XII век, когато е основана португалската държава. Изключителни са!”, удивляват се младежите. В Порто пък се возили на лодки по река Доуро. Учителката им по английски език Бойка Борисова похвали заслугите им като отбор. „Навлизаха плахо в състезанията, но се доказаха като екип. Непрекъснато си помагаха един на друг. Тогава разбраха, че силата им е, когато действат заедно. Екипността е най-важна за победите на един отбор“.

Учениците от ПГМ с пет награди от Португалия
Учениците от ПГМ с пет награди от Португалия
Учениците от ПГМ с пет награди от Португалия

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...