понеделник, 24 Февруари 2020 07:05 ч.

Учен прогнозира адски земетресения през 2018-а

20.11.2017   |   22:00
Прочетена: 1303   |
Коментари: 0
Учен прогнозира адски земетресения през 2018-а

Едва ли не двукратно по-силни земетресения се очакват на Земята считано от 2018 година. Това сочат изводите на геофизика Роджър Белем, който е изследвал статистиката за трусовете с магнитуд над 7 по Рихтер от 1900 година насам. Дългогодишните наблюдения сочат, че земетресенията се случват по-често, ако скоростта на въртене на Земята около оста си малко се намалява поради вътрешни причини. През ХХ в. е имало 5 такива периода, съобщават учените в публикация в Geophysical Research letters. Сеизмолозите вярват, че промените в скоростта на въртене на Земята около оста й могат да предизвикат интензивна сеизмична активност, особено в гъсто населени тропически региони. Макар че тези колебания в ротацията са малки и променят дължината на деня с милисекунди, те да повлияят на освобождаването на огромни количества подземна енергия.

Връзката между въртенето на Земята и сеизмичната активност е подчертана в доклад на Роджър Белем, който е от университета в Боулдър, Колорадо и Ребека Бендик от университета на Монтана в Мисула, по време на годишна среща на Геоложката общност на Америка. "Връзката между ротацията на Земята и сеизмичната активност е силна и предполага, че ще има увеличение в броя на силните земетресения следващата година", казва Белем. В проучването си двамата учени преглеждали данните за земетресения с магнитуд 7 и повече, станали от 1900 г. насам. Открили пет периода, когато е имало значително повече силни земетресения в сравнение с останалото време. Тогава са станали между 25 и 30 силни земетресения на година, а в не толкова интензивните периоди - около 15 големи. Специалистите започнали да търсят причината за периоди с такава концентрация на силни трусове и открили, че когато ротацията на Земята е намалявала, са следвали периоди на увеличен брой силни земетресения. Белем и Бендик установили, че през последните 150 години е имало няколко около 5-годишни периода, когато ротацията на Земята се е забавяла. Следвали са ги периоди на много и силни земетресения. "Ясно е. Земята ни отправя предупреждение за предстоящи пет години на земетресения", казва Белем. Откриването на връзката е особено важно, защото ротацията на Земята започна поредното си забавяне преди повече от 4 години. "Изводът е ясен. Следващата година би трябвало да видим значително увеличение на броя на опустошителните земетресения. Тази година беше лесно. Имахме само около 6 тежки земетресения. Спокойно може да има и 20 в предстоящата 2018 г", казва той. Трудно е да се прогнозира къде ще станат тези земетресения, въпреки че според Белем е много вероятно те да са в райони близо до екватора. В същото време тропиците са населявани от около 1 милиард души. Подобни наблюдения относно сеизмичната активност и скоростта на въртене на планетата имат и двама руски сеизмолози. Готвейки статията си, открихме, че двама учени от вашата страна са мислили по проблема от няколко години, имената им са доктор Левин и доктор Сасорова“, обяснил Роджър Белем пред изданието.

„Събрахме и обработихме данни за скоростта на въртене на Земята и сеизмичността от 1720 г. насам. Оказва се, че в началото на миналия век (1900-1910 г.) се наблюдава значително увеличение на броя на земетресенията, което е било предизвикано от продължителен процес на забавяне на въртенето“, обяснява Борис Левин. В момента от 2014 г. Земята е във фаза на забавяне и се наблюдава увеличаване на броя на трусове с магнитуд над 6. По думите на Левин, открито е увеличение на сеизмичността през някои месеци на годината, свързани с годишните вариации на скоростта на въртене на Земята. Учените са успели да установят и физическите причини за тази връзка. Нарастването на скоростта на въртене на Земята води до увеличаване на екваториалния радиус, намаляване на полярния и увеличаване на сплескаността на небесното тяло. При това намаляването на скоростта на въртене на тялото води да намалявана не сплескаността и съответно намаляване на площта на повърхността на тялото. Сферата има най-малка площ в сравнение с елипсоид с равен обем. По този начин забавянето на планетата води до намаляване на площта на повърхността на планетата. „От тук идва засилването на такива ефекти като свиване сблъскване на тектоничните плочи, натрупването на деформации и увреждания, което в крайна сметка предизвиква активирането на земетресенията“, обяснява Левин.

Не ни остава много да чакаме, за да видим дали учените имат право. Последното разрушително земетресение бе на границата на Иран и Ирак – загинаха близо 500 души, а хиляди останаха без дом. То бе шестото за годината. Първо доказателство Мощно земетресение с магнитуд 7 бе регистрирано до френския архипелаг Нова Каледония в Тихия океан. Земният трус предизвика паника сред жителите на архипелага, но няма данни за пострадали или щети, съобщиха местните власти. Предупреждение за опасност от цунами бе издадено за крайбрежните ивици на островите Лоайоте и Пен, както и източно от Голямата земя. Малки вълни цунами с височина около 30 см се появиха до бреговете на островите. Епицентърът на труса бе на 85 км източно от остров Лоайоте, на дълбочина 25 км. Геофизическият институт на САЩ оцени първоначално силата на труса на 7,3, но след това я намали на 7. През нощта бяха регистрирани десетина вторични труса. Земетресението бе усетено в Нумеа, столицата на Нова Каледония. Районът между Нова Каледония и Вануату, на 600 км на изток, е част от Огнения пръстен - една от най-активните сеизмични зони на Земята.

Източник: в. Монитор

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...