вторник, 28 Януари 2020 16:19 ч.

Училище въведе несесери за телефони

05.01.2018   |   14:10
Прочетена: 1348   |
Коментари: 0
Училище въведе несесери за телефони

Специален несесер, в който учениците да си оставят мобилните телефони учениците по време на час, въведоха в класната стая на семокласниците в Средно училище "Никола Вапцаров" в село Борино. Всеки от 18-те ученика си оставя в определено отделение на несесера с номера му изключен телефона си с влизане в час и си го включва в следващото междучасие. Инициативата дошла от родителите, учениците и класната им.

"Предложението за несесера дойде от родител на дете в класа, след като на родителска среща търсихме вариант как телефоните да са далеч от децата, за да не се разсейват в час. Майка на дете, която е шивачка, го уши и го поставиха на видно място в класната стая", каза директорът на училището Зекир Велиев. С несесера учителят винаги бил наясно къде е телефона на ученика, а за децата било доста по-удобно да виждат къде е и след края на часа да го включат. Родителите също знаели кога детето е в час и междучасие. "Вижда ми се доста по-неудобно да се оставят телефоните на бюрото на учителя както правят в някои училища, защото така се създава хаос и разкоцентриране, губи се от учебното време на учениците. На педагогически съвет следващата седмица ще обсъдим с колегите и планираме да въведем системата на несесера в цялото училище", каза Велиев.

Той поел поста на директор от миналата учебна година, 25 години преди това е преподавател по география и история в училището. От както е директор въвел зрелостниците да се изпращат в тоги. Първите тоги били изработени с 1000 лева дарение от софийска фирма на мъж родом от Борино и на тържеството зрелостниците били изпратени паметно облечени в тях. 

Общо 137 са учениците на училището в общинския център. "Това, че сме училище в планинско село не означава, че не можем да въвеждаме иновации. За съжаление голям проблем за нас е демографския срив и много голямата икономическа миграция. Надяваме се чрез промените за делегираните бюджети на училища като нашето в такива трудни райони да успеем да продъществуваме", коментира Велиев. В училището му има 19 ученика в 5 клас, 21 ученика в 6 клас, но в по-малките класове има срив на броя на учениците заради гурбетите на местните по страната и чужбина. От училището планират да открият от следващата учебна година профилирана паралелка за IT специалисти и да привличат в нея да учат деца и от съседните общини.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...