вторник, 18 Февруари 2020 23:55 ч.

Училище приема първолаци без парцали по прозорците

След ремонт бившето ОУ "Георги Бенковски" приема ученици в стаи с цвят на лавандула и ябълка
13.09.2017   |   13:30
Прочетена: 1230   |
Коментари: 0
Училище приема първолаци без парцали по прозорците

Вече няма нужда майки и госпожи да шият възглавнички, да ги тъпчат с парцали, а после да затъкват с тях прозорците в класната стая, за да не вее през зимата. Тези, които вече са готови пък, бяха „отзовани” от службата да уплътняват по первазите в бившата сграда на ОУ „Георги Бенковски”.

След като школото миналата година бе обединено с ОУ „Душо Хаджидеков", на входа му вече има табела с името на новия патрон, а двата етажа от сградата са основно ремонтирани със 100 000 лева от общината. Още 50 бона добавили към сумата школският бюджет и училищното настоятелство. Голямата цел е да се създадат добри условия за обучение във втория корпус на учебното заведение и да се уеднакви стандартът на преподаване. Повече от 2 г. например във всяка класна стая в ОУ „Душо Хаджидеков” има мултимедия, а когато директорът Георги Стефанов приел присъединеното школо, там нямало в нито една заради малкия брой ученици и хроничния дефицит в бюджета.

Именно заради това Общинският съвет гласува миналата година сливане на училищата, което предизвика вълна от протести. Днес същите тези родители ми звънят да благодарят, че сградата на бившото ОУ „Георги Бенковски” вече изглежда по този начин, разказа председателят на настоятелството  Александър Радев.

През тази учебна година в нея ще учат 170 хлапета, като тръгват две паралелки първолаци. Ще има и една с петокласници, каквато преди обединението не съществуваше, сформирана е основно с малчугани от близкото НУ „Петко Р. Славейков”. В цялото школо децата са 880.

Двете паралелки първолачета са признателни за усилията, които положихме, доволен е Георги Стефанов. Той поел сградата с течащ покрив и изметната дървена дограма от 1957 г., затисната с ръчно шити възглавници от майки и учителки. Оказало се, че отоплителната система не може да се изключва в сектори, които не се ползват, и това дълги години е надувало сметките.

Сега е монтиран винтил за всеки от трите етажа. По време на ремонтите бригадите се натъкнали и на две пробойни във ВиК инсталацията, от които пък е имало изтичане на питейна вода. След като първо тези проблеми са отстранени, е подменена дограмата.

А всяка стая от първия и втория етаж вече грее в различен цвят и щори в същите тонове - праскова, банан, синьо, горчица, зелена ябълка. Първолачетата ще учат буквите между лилави стени като в лавандулови полета, другото помещение за тях е решено в резеда. По същия начин е стъкмена и стая за една пътуваща група за целодневно обучение, която ще идва с бусче на училището от другата сграда.

Ремонтирани са също санитарните възли. Приоритет бяха помещенията за децата, не сме хвърляли средства за учителската и стаите на администрацията, подчертаха от настоятелството. Само третият етаж засега остава в предишния вид, а контрастът личи още от стълбите с олющена мазилка.

Той обаче тази учебна година няма да се ползва и тепърва ще бъде осъвременен. Всяка стая вече има мултимедия, интерактивна дъска и лаптоп. С преносим компютър е снабден и всеки преподавател.

Преди сливането децата се хранели на смени по 28 в малка стая на първия етаж.  В хода на ремонта от школото решили да преобразят и постройка в двора в модерна столова, а кметът проявил разбиране и дал картбланш към нейното обновяване да се пренасочат 20 000 лева от общата сума.

В момента столовата е санирана, боядисана и обзаведена, може да поеме едновременно 60 деца, а има възможност с още един ред маси и столове капацитетът да се увеличи до 90.

Проблем остава физкултурният салон, който на практика е две слети класни стаи. Възпитаник на училището обещал помощ и за него.

Ръководството се е освободило от барака в задния двор и на нейно място планира всяко първолаче да засее свое дръвче с помощ от „Паркове и градини”.


От Бенковски остана само барелефът

Барелефът на Георги Бенковски ще бъде запазен на втория етаж, където ще има и кът с отличия на предишното школо. На първия пък ще се направи бюст на Душо Хаджидеков, какъвто има и в основната сграда.

За ремонта в нея пък се чакат пари от Щаба на въоръжените сили в САЩ. Те ще са основно за фасадата. Там паралелките първолаци тази година са намалени умишлено от 5 на 3, за да може да се осигури занималня за всички деца.


Отпечатаха 14 000 тетрадки с рисунка на корицата

Около 14 000 тетрадки отпечата тази година ОУ „Душо Хаджидеков”, като на корицата на всяка има рисунка на дете от училището. Това е стара традиция - през учебната година се избират най-красивите картини, сътворени от хлапетата. После с помощта на настоятелството се прави поръчка в печатница, добавя се и логото на школото.

Родителите одобряват начинанието и също предпочитат бутиковите тетрадки на учебното заведение вместо масовите от книжните борси. Обикновено общият тираж досега е бил около 12 000.

Училище приема първолаци без парцали по прозорците
Училище приема първолаци без парцали по прозорците

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...